Új helyzet, hogy migránsok és embercsempészek automata fegyverrel lőnek a határőrökre

Elfogadhatatlan az az új helyzet, hogy egyes migránsok és embercsempészek többször is éles, automata fegyverrel lőttek az utóbbi időben nem csak egymásra, hanem magyar határőrökre is - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Genfben.

A magyar migrációellenes álláspontot képviselem az IOM genfi közgyűlésén

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) közgyűlésén is határozottan képviselem a magyar migrációellenes álláspontot - írta a Genfbe induló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán kedden.

Magyarország támogatja a globális gazdasági és ipari együttműködést

A kormány támogatja a globális gazdasági és ipari együttműködést, ugyanis Magyarország példáján is jól látszik, hogy ez milyen kölcsönös előnyökkel járhat a szereplők számára - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bécsben.

A biztonsági és a gazdasági helyzet javítására van szükség a migráció forrásországaiban

A bevándorlás ösztönzése helyett a biztonsági és a gazdasági helyzet javítására van szükség a migráció forrásországaiban, amiből Magyarország kiveszi a részét - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.

A nemzetközi közösség együttes fellépésével elkerülhető lehet a közel-keleti eszkaláció

A nemzetközi közösség erőinek egyesítésével elkerülhető lehetne az eszkaláció a Közel-Keleten, a régió országai pedig visszatérhetnének az Ábrahám-egyezmények reményt jelentő pályájára a béketeremtés érdekében - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.

Szijjártó Péter az ENSZ-ben: követeljük a magyar túszok szabadon engedését

A kormány azt követeli, hogy a Hamász bocsássa szabadon a magyar túszokat, s a nemzetközi közösség tegyen meg mindent a terrorcsoport által Izraelből elhurcolt emberek mielőbbi elengedése érdekében - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.

Sztáray Péter bemutatkozó látogatáson fogadta Regina De Dominicis-t

2023. november 6-án Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár bemutatkozó látogatáson fogadta Regina De Dominicis-t, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) európai és közép-ázsiai regionális igazgatóját, aki 2023 júliusa óta vezeti a szervezet Genfben található regionális irodáját.

Sztáray Péter hivatalában fogadta Tatiana Molcean ügyvezető titkár asszonyt

Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár 2023. november 6-án hivatalában fogadta Tatiana Molcean asszonyt, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának új ügyvezető titkárát.

Sztáray Péter felszólalása az ENSZ Közgyűlésének ülésén

Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár részt vett és felszólalt az ENSZ Közgyűlésének az izraeli helyzettel kapcsolatban összehívott 10. vészhelyzeti ülésszakának 2023. október 26-i ülésén.

Rendkívüli közelségbe kerülhet a harmadik világháború az izraeli konfliktus eszkalációjával

Rendkívüli közelségbe kerülne a harmadik világháború azzal, ha újabb államközi fegyveres konfliktussá szélesedne ki az izraeli terrorellenes művelet, ez súlyos kihatással lenne a globális biztonságra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban.

Elfogadhatatlan az Izrael elleni terrortámadás bármifajta megmagyarázása vagy relativizálása

Elfogadhatatlan az Izrael elleni terrortámadás bármifajta megmagyarázása vagy relativizálása, nincsen és nem is lehet mentség ilyen barbárságra, a zsidó államnak pedig igenis joga van az önvédelemre, de a helyzet eszkalációját meg kell előzni - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban.

Sztáray Péter bemutatkozó látogatáson fogadta Nicole Eptinget

Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár 2023. október 10-én bemutatkozó látogatáson fogadta a UNHCR Közép-Európai Regionális Képviselet 2023. szeptember 27-én kinevezett vezetőjét, Nicole Eptinget.

Világos különbséget kell végre tenni menekültek és migránsok között

A nemzetközi közösségnek végre egyértelmű különbséget kell tennie menekültek és migránsok között, ez segítené a bevándorlási válság megoldását világszerte - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Genfben.

Hamarosan Budapestre látogat a WHO vezérigazgatója

Hamarosan Budapestre látogat Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egyészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

Az egész világon nagyra becsülik a nemzeti érdeken alapuló, békepárti magyar álláspontot

Európán kívül az egész világon nagyra becsülik a nemzeti érdeken alapuló, őszinte és békepárti magyar álláspontot, amely nem tekinti céljának azt, hogy a nemzetközi liberális mainstreamnek megfeleljen - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban.

Kárba veszett lehetőség az ENSZ közgyűlése, nem került közelebb az ukrajnai béke

Kárba veszett lehetőség az ENSZ e heti közgyűlése, az semmivel nem vitt közelebb az ukrajnai békéhez, a nagyhatalmak ezúttal sem látták megfelelőnek az időt arra, hogy tárgyaljanak egymással - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.

Szijjártó Péter orosz és iráni kollégája mellett a TÁSZ külügyminisztereivel is tárgyal New Yorkban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter orosz és iráni kollégájával is találkozik az ENSZ-közgyűlés alkalmából pénteken New Yorkban, továbbá megbeszélést folytat a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) külügyminisztereivel. A tárcavezető elmondta, hogy a TÁSZ munkareggelijének keretében azeri hivatali partnere beszámolót fog tartani a hegyi-karabahi fejleményekről.

Szijjártó Péter Fehéroroszország és Izrael külügyminiszterével tárgyal New Yorkban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter többek között fehérorosz, izraeli és egyesült arab emírségekbeli kollégájával is kétoldalú találkozót folytat az ENSZ-közgyűlés alkalmából csütörtökön New Yorkban.

Az ENSZ-nek kevesebbet kellene költenie a bürokráciára és többet a terrorellenes küzdelemre

Az ENSZ-nek kevesebbet kellene költenie a bürokráciára és többet a terrorizmus elleni globális harcra, amelyhez Magyarország nagyban hozzájárul - emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban.

A világnak meg kellene ragadnia az ENSZ-közgyűlés adta lehetőséget a béketeremtésre

A világnak meg kellene ragadnia az ENSZ-közgyűlés adta lehetőséget az ukrajnai béketeremtésre, ehhez azonban párbeszédre van szükség a szembenálló felek között - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban az ENSZ 78. Közgyűlésére érkezve.

Mindent meg kell tenni az Ábrahám-megállapodások kiterjesztése érdekében

A nemzetközi szervezeteknek mindent meg kell tenniük azért, hogy további államok csatlakozzanak az Izrael és több arab ország viszonyát normalizáló Ábrahám-megállapodásokhoz, amelyek évtizedek után elhozták a béke reményét a Közel-Keletre - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ közgyűlésén hétfőn New Yorkban.

Magyarország elkötelezett az Ábrahám-Megállapodások kiterjesztése mellett

Magyarország továbbra is elkötelezett az Izrael és több arab ország kapcsolatait normalizáló Ábrahám-megállapodások kiterjesztése mellett, s kész részt venni a folyamat előmozdításában - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Münsterben.

Stratégiai együttműködési megállapodás született hazánk és Katar között

Megállapodás született a kapcsolatok stratégiai együttműködési szintre emeléséről Magyarország és Katar között, ennek megfelelően a két ország közösen keresi a válaszokat a jelenkor legfőbb kihívásaira - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Magyarország támogatja Türkmenisztán javaslatát a globális biztonsági stratégia kidolgozására

Türkmenisztán javaslatot tesz az ENSZ-ben a Globális biztonsági stratégia kidolgozására, a lépést Magyarország támogatja - írta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

A Nemzetközi Úszószövetség jóváhagyta a szervezet központjának Budapestre költözését

Jóváhagyta a Nemzetközi Úszószövetség (WA) kongresszusa az elnökség egyhangú döntését a jelenleg a svájci Lausanne-ban működő szervezet székházának Budapestre költözéséről - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a japán Fukuokában.

Magyarország minden támadás ellenére kiáll a mielőbbi ukrajnai béke mellett

Szomszédos államként Magyarország továbbra is kiáll a mihamarabbi ukrajnai béke mellett, és minden bírálat és támadás ellenére ekként fog tenni a jövőben is - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárca tájékoztatása szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén New Yorkban.

A háború miatt Magyarország meghosszabbítja együttműködését az ENSZ Gyermekalapjával

Magyarország egy évvel meghosszabbítja az Ukrajnából menekült gyerekek helyzetének javítását célzó együttműködési megállapodását az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF), miután a háborúnak a kiskorúak a legfőbb áldozatai - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.

Csakis a világ blokkosodásának megelőzésével lehet még némi esély a föld megőrzésére

Sok rendkívül fontos feladat áll az emberiség előtt annak érdekében, hogy meg lehessen őrizni jelenlegi formájában a Földet a következő nemzedékek számára, de erre csakis a világ ismételt blokkosodásának megelőzésével lehet még némi esély - emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.

A világ ismételt blokkosodása akadályozza a legégetőbb globális kivások megoldását

A jelenlegi súlyos biztonsági kockázatok elterelik a figyelmet az emberiség előtt álló legfőbb kihívásokról, a világ újbóli blokkosodása gyakorlatilag lehetetlenné teszi a környezetvédelemmel és a klímaváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos feladatok teljesítését - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.

A Külügyminisztériumba látogatott Raffi Gregorian és Peter Smith

Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár 2023. július 13-án fogadta Raffi Gregoriant, az ENSZ Terrorizmus Ellenes Hivatalának (UNOCT) igazgatóhelyettesét és Peter Smith-t, a UNOCT Budapesti Programiroda igazgatóját.

Sztáray Péter hivatalában fogadta dr. Fernand de Varennest

Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár hivatalában fogadta Dr. Fernand de Varennes, kisebbségek ügyeivel foglalkozó, leköszönő ENSZ különleges jelentéstevőt.

Sztáray Péter fogadta Roland Schilling búcsúlátogatását

Roland Schilling, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság Regionális Képviselet vezetőjének búcsúlátogatása Sztáray Péter államtitkárnál.

Sztáray Péter államtitkár felszólalása a UNOCT rendezvényén

Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár 2023. június 19-én részt vett az ENSZ terrorizmus-ellenes hetén New Yorkban, amely során felszólalt a magas szintű panelben és az ENSZ Terrorizmus-ellenes Hivatalának (UNOCT) kísérőrendezvényén is.

Sztáray Péter hivatalában fogadta a WHO delegációját

Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár 2023. június 15-én fogadta a WHO delegációját.

Sztáray Péter hivatalában fogadta Jonathan Mennuti-t

Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára 2023. június 14-én hivatalában fogadta Jonathan Mennuti-t, az ENSZ bosznia-hercegovinai főképviselőjének (OHR) első helyettesét.

Itt az ideje, hogy felcsavarjuk a békepárti többség hangerejét

"Egyre durvább a háború a szomszédban, egyre többen halnak meg és egyre nő az eszkaláció kockázata. Itt az ideje, hogy felcsavarjuk a békepárti többség hangerejét" - írta Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter ördögi kör veszélyére figyelmeztette az ENSZ Biztonsági Tanácsát

A nemzetközi közösségnek a háború, a fokozódó migrációs hullámok, a minden korábbinál magasabb terrorveszély és a környezeti kihívások ördögi körének megtörésére kellene fókuszálnia, máskülönben megoldhatatlan helyzet fog kialakulni - figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban.

Magyar szakértők fogják segíteni a terroristák kiszűrését Afrikában

Megegyezést írt alá Magyarország és az ENSZ Terrorizmus Ellenes Hivatala (UNOCT) között arról, hogy magyar szakértők is részt fognak venni afrikai szakemberek kiképzésében a terroristák kiszűrése, a globális terrorfenyegetés visszaszorítása érdekében - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban.

Itt az ideje, hogy a globális békepárti többség felcsavarja a hangerőt

Döntő többségben vannak azok az országok a világon, amelyek a mielőbbi ukrajnai béke pártján állnak, azonban a hangjuk mégis halkabb a háborús retorikát képviselő szereplőkénél, miközben fontos lenne megtörni a háború, a migrációs hullámok, a terrorveszély és a környezeti kihívások ördögi körét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban.

Sztáray Péter hivatalában fogadta Haris Hajrulahovicot

Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár 2023. május 26-án hivatalában fogadta Haris Hajrulahovic urat, a WHO magyarországi Országirodájának vezetőjét.

Budapestre költözik a Nemzetközi Úszószövetség központja

Budapestre költözik a Nemzetközi Úszószövetség központja a svájci Lausanne-ból, amennyiben az erről szóló megállapodást a szervezet kongresszusa is jóváhagyja - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

Sztáray Péter találkozója Michael Spindelegger főigazgatóval

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter meghívására 2023. május 22-23. között Magyarországra látogatott Michael Spindelegger, a Nemzetközi Migrációs Politikai Fejlesztési Központ (ICMPD) főigazgatója.

Magyarország felkészült egy esetleges újabb egészségügyi válságra

Magyarország minden szükséges és lehetséges intézkedést meghozott a koronavírus-járvány óta annak érdekében, hogy felkészüljön egy esetleges következő egészségügyi válságra, és képes legyen megóvni az emberek életét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Genfben.

Sztáray Péter hivatalában fogadta Dr. Cosmas Luckyson Zavazavát

Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár 2023. május 19-én fogadta Dr. Cosmas Luckyson Zavazavát, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Távközlés-fejlesztési Szektorának új igazgatóját.

Hidegh Attila helyettes államtitkár megbeszélése az UNICEF igazgatóhelyettesével

Hidegh Attila nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár 2023. április 19-én fogadta Philippe Cori-t, az UNICEF európai és közép-ázsiai régióért felelős igazgatóhelyettesét, valamint Pilar Gonzalez-Rams vészhelyzeti koordinátort. A megbeszélés fókuszában az UNICEF ukrajnai menekültválság kezelését célzó magyarországi tevékenysége állt.

Ellentétes az európai érdekekkel a világ blokkosodása

Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.

Kezelhetetlen migrációs válságokat okozhatnak a vízzel kapcsolatos kihívások

Újabb nemzetközi konfliktusok törhetnek ki és kezelhetetlen migrációs kihívások alakulhatnak ki, ha a nemzetközi közösség nem veszi komolyan a vízzel kapcsolatos globális kihívásokat - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.

Hazánk kész részt venni a vízzel kapcsolatos kihívások megoldásából

Magyarország kész kivenni a részét a vízzel kapcsolatos globális kihívások megoldásából, ezek ugyanis súlyos kockázatokat rejtenek, például újabb migrációs hullámokat is kiválthatnak - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.

Sztáray Péter genfi látogatása

Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár 2023. március 23-24-i genfi látogatása keretében folytatott megbeszélést Fernand de Varennes ENSZ kisebbségi ügyekért felelős különleges jelentéstevővel.

Magyarország következő ENSZ ifjúsági küldötte szerepe élén Kovács Domokos Péter

2022. január 12-én került sor az ENSZ Ifjúsági Küldött Program átadó ünnepségére, ahol Kelemen Balázs, ifjúsági delegált ünnepélyes keretetek között átadta Magyarország következő ENSZ ifjúsági küldötte tisztségét Kovács Domokos Péternek. Az átadó ünnepségen részt vett Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár, Ballester-Bólya Boglárka, európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Bogyay Katalin, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, Pál Norbert, a Külgazdasági és Külügyminisztérium ENSZ területért felelős főosztályvezető-helyettese, valamint a Nemzeti Ifjúsági Tanács és a Nemzetközi Diplomáciai Társaság mellett a kormányzati és civil szféra további képviselői is, akik megköszönték a leköszönő ifjúsági delegált áldozatos munkáját, valamint támogatásukról biztosították az új küldöttet célkitűzéseinek megvalósításában.

„Strong Borders, Safe Europe!” - Budapesti Migrációs Konferencia

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében 2021. december 10-én került megrendezésre az első Budapesti Migrációs Konferencia (Budapest Conference on Migration 2021) „Strong Borders, Safe Europe!” címmel, a Magyarországon akkreditált misszióvezetők és diplomaták részvételével. A nemzetközi konferencia célja az volt, hogy megfelelő platformot biztosítson a különböző migrációs álláspontok megjelenítésének.

Magyar részvétel az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakának magas szintű hetén

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2021. szeptember 20-23. között részt vett az ENSZ Közgyűlés magas szintű hetén, valamint felszólalt az ENSZ Közgyűlés általános vitáján, továbbá részt vett és felszólalt a közgyűlés margóján megrendezett Külügyminiszterek Tanácsának informális ülésén, és a Forum of Small States (FOSS) kiválasztott tagjai számára - Szingapúr által - szervezett munkaebéden, valamint 8 ENSZ kísérőrendezvényen is. Emellett kétoldalú találkozót bonyolított le 19 tagállami és 3 üzleti partnerrel, bilaterális találkozókat folytatott 6 ENSZ tisztségviselővel, katolikus egyház és zsidó szervezetek képviselőivel, a politikai élet kiemelt szereplőivel, továbbá interjúkat adott a jelentősebb amerikai és nemzetközi sajtóorgánumoknak (CNN, Al Jazeera, NewsMax, CGTN, Politico, Washington Examiner, TASS, Ria Novosti, Associated Press).

Magyarország ENSZ-tagságának 65. évfordulója alkalmából rendezett online esemény

2020. december 14-én került megrendezésre Magyarország ENSZ-csatlakozásának 65. évfordulója alkalmából megrendezett online esemény, amelyen Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár tartott előadást a hazánk által elért kiemelkedő sikerekről és a képviselt legfontosabb magyar érdekekről a szervezetben.

Meghívó Magyarország ENSZ-hez való csatlakozásának 65. évfordulója alkalmából szervezett online ünnepségére

Magyarország 65 évvel ezelőtt, 1955. december 14-én nyert felvételt az Egyesült Nemzetek Szervezetébe. E jeles évforduló alkalmából egy online esemény kerül megrendezésre, melynek részletei az alábbi leírásban található.

Sztáray Péter államtitkár bemutatkozó látogatáson fogadta Roland Schilling UNHCR képviselőt

Sztáray Péter államtitkár 2020. október 15-én bemutatkozó látogatáson fogadta Roland Schillinget, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) budapesti székhelyű, Közép-Európai Regionális Képviseletének új képviselőjét, aki átadta megbízólevelét az államtitkár részére.

Magyarországot beválasztották az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába


Október 28-án az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (EJT) tizennégy új tagjáról döntött az ENSZ Közgyűlése a 2017-2019 közötti időszakra vonatkozóan. A pályázat bejelentése óta eltelt négy és fél évben folytatott összehangolt kampány eredményeként Magyarország a Kelet-európai országok (EEG) csoportjában versenyző Horvátországot és Oroszországot megelőzve került az EJT tagjai közé az elkövetkező 3 évre.

Elhunyt Boutros Boutros Ghali

2016. február 16-án 93 éves korában elhunyt Boutros Boutros-Ghali az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) hatodik főtitkára.

Az UNICEF és Magyarország megállapodást írt alá az első UNICEF globális szolgáltató központ létrehozásáról

NEW YORK/BUDAPEST, 2015. június 15. – Magyarország kormánya és az UNICEF ma megállapodást írt alá, amely szerint az UNICEF globális szolgáltató központja Budapesten jön létre. Az új Központ célja – amely a globális gyermekvédelmi szervezet első ilyen jellegű székhelye – hogy javítsa a szervezet teljesítményét és csökkentse annak költségeit azáltal, hogy központosítja a legfontosabb pénzügyi tevékenységeket és emberi erőforrásokat.

Az ENSZ Közgyűlése magyar kezdeményezésre a statisztika világnapjává nyilvánította 2015. október 20-át

Az ENSZ Közgyűlése magyar kezdeményezésre június 3-án konszenzussal fogadta el a 2015. október 20-át a statisztika világnapjává nyilvánító határozatot.

A terrorizmus az egész civilizációt fenyegeti

A világ országai előtt álló kihívások, köztük a terrorizmus terjedőben vannak. Az Iszlám Állam az egész civilizált világra fenyegetést jelent, ellene csak összefogással, az ENSZ hatékonyságának erősítésével lehet eredményesen fellépni – mondta Szijjártó Péter egy budapesti ENSZ-konferencián.

A Visegrádi országok külügyminisztereinek közös nyilatkozata az ENSZ Alapokmány elfogadásának 70. évfordulóján

A Visegrádi országok külügyminiszterei 2015. június 26-án közös nyilatkozatot tettek közzé az Egyesült Nemzetek Alapokmánya elfogadásának 70. évfordulója alkalmából.

Bővítheti budapesti kapacitását az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága

A kormány június 21-i ülésén megtárgyalta és elfogadta a Magyar Köztársaság Kormánya és az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) közötti megállapodás módosításáról szóló jegyzőkönyv szövegének véglegesítéséről és kihirdetéséről szóló előterjesztést. A dokumentumot hamarosan kihirdetik.

Kirobbanó sikerrel léptek fel a Magyar Állami Operaház művészei az ENSZ fennállásának 70. évfordulója alkalmából tartott ünnepi gálakoncerten

Sam Kutesa, az ENSZ Közgyűlés 69. ülésszakának elnökének meghívására 2015. június 30-án ünnepi gálakoncerten léptek fel az ENSZ palotában a Magyar Állami Operaház szólistái, Szegedi Csaba és Szakács Ildikó. Az ENSZ fennállásának 70. évfordulója alkalmából a Közgyűlés nagytermében 19 országból közel 140 művész lépett fel. A koncert egyik társzervezője a magyar állandó ENSZ misszió volt.

Konferencia Magyarország 60 évéről a 70 éves ENSZ-ben

A világ országai előtt álló kihívások, köztük a terrorizmus terjedőben vannak. Az Iszlám Állam az egész civilizált világra fenyegetést jelent, ellene csak összefogással, az ENSZ hatékonyságának erősítésével lehet eredményesen fellépni – mondta Szijjártó Péter egy budapesti ENSZ-konferencián.

Az ENSZ tagállamai Globális Partnerséget vállalnak a fenntartható fejlődésért

2015. július 13-16. között, az etiópiai Addisz Abebában került sor a nemzetközi fejlesztésfinanszírozással foglalkozó harmadik ENSZ konferenciára, amelyen Kovács Ádám Zoltán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkára képviselte Magyarországot.

Bővül az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának budapesti szolgáltatóközpontja

A kormány döntése értelmében területében és létszámában is bővül az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) budapesti szolgáltatóközpontja - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára.

Magyarország elkötelezett a plurális demokrácia védelme mellett

A demokratikus értékek és elvek egyetemesek, azok érvényre juttatásának módja azonban az államok szuverén döntésén alapszik – hangsúlyozta Mikola István a Demokráciák Közösségének VIII. miniszteri konferenciáján Salvadorban.

Aláírták a UNHCR székhely megállapodás módosítását

A Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről Kovács Ádám Zoltán nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) képviseletében Rossella Pagliuchi-Lor, a UNHCR Globális Szolgáltató Központ vezetője írta alá 2015. július 28-án a KKM Panoráma-termében a szervezet magyarországi jogállását szabályozó székhelymegállapodást módosító jegyzőkönyvet, amely elősegíti a UNHCR Budapesten 2008 óta működő Szolgáltató Központ bővítését.

Magyarország élen jár a fenntartható fejlődési célok nemzeti végrehajtásáról és monitorozásáról szóló megbeszéléseken

2015. július 20-án Magyarország, a 2015 utáni fenntartható fejlődési agendáról szóló kormányközi tárgyalások margóján, Vietnámmal és az Ázsia-Európa Alapítvánnyal együttműködve teltházas eseményt szervezett. A résztvevők áttekintették a fenntartható fejlődési célok nemzeti szintű végrehajtásának kilátásait az egyes országok tapasztalatait alapul véve, valamint megbeszélést folytattak az adatgyűjtés és statisztikák szerepéről és az ehhez kapcsolódó kihívásokról.

Elizabeth Haub Környezetvédelmi Diplomáciáért Díjjal ismerték el Kőrösi Csaba, a New York-i magyar ENSZ Képviselet korábbi vezetőjének Fenntartható Fejlődési Célok kialakítása terén végzett munkásságát

A 2015 utáni fenntartható fejlődési keretrendszer kialakítására irányuló tevékenysége, a fenntartható fejlődési célok kialakítására létrehozott Nyílt Munkacsoport (OWG) vezetése során elért eredményei elismeréseként az OWG volt társelnökét Kőrösi Csabát, az ENSZ-képviselet volt állandó képviselőjét az Elizabeth Haub Környezetvédelmi Diplomáciáért Díjjal tüntették ki. Ugyanebben az elismerésben részesült Macharia Kamau nagykövet, kenyai állandó képviselő, az OWG másik társelnöke is.

A hatékonyság növelése érdekében újították meg a minisztériumot

A hatékonyság növelése érdekében újították meg a külgazdasággal és a külügyekkel foglalkozó minisztériumot - mondta a Külgazdaság és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára pénteken, Budapesten a 23. Sziget Fesztiválon.

Legyen mindennél hangosabb Hirosima üzenete!

Elengedhetetlen, hogy egyetemlegessé és jogilag kötelező erejűvé váljon a nukleáris kísérletek teljes betiltása – hangoztatta Mikola István külügyi államtitkár az úgynevezett Átfogó Atomcsend-szerződés (CTBT) felülvizsgálati konferenciáján augusztus 24-én Hirosimában.

Megnyílt az UNICEF globális szolgáltatóközpontja Budapesten

Megnyílt az UNICEF globális szolgáltatóközpontja Budapesten.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az ünnepélyes megnyitón elmondta: a budapesti központból fogják támogatni, kiszolgálni az ENSZ gyermekvédelmi programjait világszerte. A központ a pénzügyi, humán és informatikai hátteret biztosítja a programokhoz.

Kulcsszerepe van az egészségügynek a fejlődés fenntartásában

Nem akadályozhatják gazdasági megfontolások a politika emberközpontúságát – jelentette ki Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár Vilniusban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottságának ülésén.

Főhajtás a holokauszt roma áldozatai előtt

Amikor a holokausztról áldozataira emlékezünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a borzalmak roma elszenvedőit sem – hangoztatta Mikola István külügyi államtitkár a Roma Holokauszt Kiállítás megnyitóján New Yorkban, a magyar állandó ENSZ-képviselet épületében.

Az új globális fenntartható fejlődési keretrendszer elfogadása

Ha a világ országai az év végi párizsi klímacsúcson nem lesznek eredményesek a klímaváltozás elleni fellépésben, akkor nem lesz teljesíthető egy sem az ENSZ pénteken elfogadott fenntartható fejlesztési céljai közül, s ez végeredményben megnöveli a háború és migráció felerősödésének veszélyét - figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök pénteken a világszervezet fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján, New Yorkban.

Magyar delegáció részvétele az ENSZ Közgyűlés 70. ülésszakán

Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár ENSZ Közgyűlési programjaival kapcsolatos hírek:

Magyarország hosszú távú érdeke a Telecom World sikere

Magyarország ásványkincsek helyett, tudástőkéjét kívánja értékesíteni a világpiacon, éppen ezért hosszútávon rendkívül érdekelt abban, hogy jól sikerüljön a Telecom World infokommunikációs konferencia és kiállítás - mondta Mikola István államtitkár a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) által fémjelzett konferenciát megnyitó sajtótájékoztatón.

Statisztikai Világnap, 2015. október 20.

Bár a statisztika egy bonyolult, elvont tudományként él a köztudatban, az adatok formájában hozzánk eljutó információk szinte észrevétlenül átszövik mindennapjainkat. Amellett, hogy saját döntéseink jelentős részét a statisztikai adatok által közvetített tényszerű információk alapján hozzuk meg, a hivatalos statisztikák a kormányzati döntéshozás legfőbb eszközeiként közvetetten is befolyásolják életünket. Éppen e jelenségre, a statisztika fontosságára próbálta felhívni a világ figyelmét az ENSZ közgyűlése azzal, hogy 2015. október 20-át és a továbbiakban minden ötödik év ugyanezen napját Statisztikai Világnappá nyilvánította.

Magyarország alakítója az infokommunikációs szektor változásainak

Magyarország nem csak követője, hanem alakítója is az infokommunikációs szektor változásainak a magyar találékonyság és szorgalom sok fontos ugrást eredményezett már az IT világ fejlődésében, megalapozva ezzel Magyarország digitális fejlettségét - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) világkonferenciájának zárórendezvényén csütörtökön, Budapesten.

Dr. Mikola István nyitotta meg a nyolcadik alkalommal megrendezett Budapesti Emberi Jogi Fórumot

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében 2015. november 12-én és 13-án immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a Budapesti Emberi Jogi Fórumot. Az előző évekhez hasonlóan a konferencia lehetőséget biztosít az emberi jogok nemzeti és nemzetközi szakértői, kormányzati és nem-kormányzati szervezetek képviselői, valamint tudományos kutatók számára a közös érdeklődésre számot tartó aktuális kérdések megvitatására.

Jelentkezési lehetőség az ENSZ Genfi Hivatalának nyári képzési programjára

Az ENSZ Genfi Hivatala nyári képzési programot hirdet 23 és 35 éves kor közötti, egyetemi képzésben részt vevő diákok számára Humanitárius Segítségnyújtás és Fejlesztés témájában.

50 éves az ENSZ Fejlesztési Programja

Kovács Ádám Zoltán helyettes államtitkár február 24-én részt vett az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) létrehozásának 50. évfordulója alkalmából New Yorkban megrendezett magas szintű ülésen.

Magyarország elkötelezett az emberi jogok egyetemessége iránt

Kovács Ádám Zoltán nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár részt vett és felszólalt az ENSZ Emberi Jogi Tanács (EJT) 31. ülésszakának magas szintű szegmensén Genfben.

Hangsúlyos magyar jelenlét az ENSZ nők helyzetét vizsgáló bizottságának ülésén

2016. március 14-én indul a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság (Commission on the Status of Women, CSW) két hétig tartó 60. ülésszaka. Bogyay Katalin ENSZ nagykövet elmondta, hogy a nők, családok és lányok védelme tematikában a 60. ülésszak magyar prioritásai központjában a nők és lányok tehetséggondozása, a modernkori rabszolgaság elleni harc, a nők kiszolgáltatottsága és a vízhez való hozzáférés joga, valamint a fenntartható vízgazdálkodás állnak.

Díszdoktori cím adományozása Bogyay Katalin ENSZ nagykövet részére

Magyarország ENSZ nagykövete, Bogyay Katalin, díszdoktori címet kapott a Pannon Egyetemtől a multilaterális és kulturális diplomáciában végzett kiemelkedő nemzetközi munkája elismeréseként.

Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár üzenete a Víz Világnapján

A víz világnapja idén a víz és a munkahelyek kapcsolatával foglalkozik. A világ munkavállalóinak közel fele, 1,5 milliárd ember vízhez kapcsolódó ágazatokban dolgozik, és szinte minden munkahelyen létfontosságú az édesvíz-utánpótlás biztosítása.

Magyarország a fenntartható fejlődési célok sikeres megvalósítását szorgalmazza

Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár Bakuban, Magyarország képviseletében szólalt fel az ENSZ Civilizációk Szövetségének „Együttélés Befogadó Társadalmakban” témájú, 7. Globális Fórumán.

A Párizsi Megállapodás ünnepélyes aláírási ceremóniája az ENSZ New York-i székházában

A Föld napján, 2016. április 22-én került sor az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye Részes Feleinek 21. Konferenciáján 2015 decemberében, Párizsban elfogadott klíma-megállapodás ünnepélyes aláírási ceremóniájára az ENSZ New York-i székházában.

Dr. Mikola István államtitkár részvétele az ENSZ Civilizációk Szövetsége bakui Globális Fórumán

Dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár úr 2016. április 25-27. között Magyarország képviseletében részt vett és felszólalt az ENSZ Civilizációk Szövetsége által „Együttélés befogadó társadalmakban” címmel megrendezett 7. Globális Fórumán Bakuban.

Magyarország ENSZ emberi jogi felülvizsgálata

Trócsányi László igazságügyi miniszter vezette delegáció mutatta be Magyarország emberi jogi helyzetét az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtti, úgynevezett egyetemes időszakos felülvizsgálat (UPR) során 2016. május 4-én Genfben.

Magas szintű közgyűlési esemény az Agenda 2030 végrehajtásával kapcsolatosan

Az ENSZ Közgyűlés elnöke 2016. április 21-én magas szintű ülést szervezett a 2015 szeptemberében elfogadott 2030 fenntartható fejlődési keretrendszer gerincét alkotó fenntartható fejlődési célok (SDG-k) végrehajtásának elősegítése érdekében. Az esemény célja a kormányzatok, magánszektor, civil társadalom és valamennyi érintett szereplő mobilizálása volt.

Áder János köztársasági elnök részvétele a Vízügyi Elnöki Testület alakuló ülésén

A New York-i magas szintű események margóján, 2016. április 21-én került sor a Ban Ki-Mun ENSZ főtitkár és Jim Yong Kim, a Világbank Csoport elnöke által életre hívott Vízügyi Elnöki Testület (VET / High Level Panel on Water – HLPW) alakuló ülésére. A tíz elnökből és miniszterelnökökből álló, a vízzel kapcsolatos fenntartható fejlődési célkitűzések elérését elősegíteni hivatott testületbe – eddigi tevékenysége elismeréseként – Áder János köztársasági elnök is meghívást kapott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvétele az ENSZ Közgyűlés béke és biztonság témájában tartott magas szintű ülésén

2016. május 10-11-én a New York-i ENSZ-székházban magas szintű közgyűlési ülésre került sor a nemzetközi béke és biztonság témájában, melyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vett részt és szólalt fel.

Pályázati Felhívás: Művészeti és Rövidfilmverseny Diákoknak 2016

Az évente megrendezésre kerülő „This Human World” című bécsi emberi jogi filmfesztiválra idén december első hetében kerül sor. A fesztivál keretében művészeti és rövidfilmversenyt hirdetnek, melyre 10 és 20 év közötti diákok jelentkezését várják.

Felhívás ENSZ Civilizációk Szövetsége ösztöndíjra

Az ENSZ Civilizációk Szövetsége (United Nations Alliance of Civilizations, UNAOC) két hetes ösztöndíjprogramot hirdet 25 és 38 év közötti fiatalok részére. Az idei program témája az idegengyűlölet és szélsőségesség megelőzése az oktatás eszközével, a kultúrák és vallások közötti párbeszéd jegyében.

Dr. Mikola István államtitkár felszólalása a Humanitárius Világcsúcs plenáris ülésén

Dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár képviselte Magyarországot az Isztambulban 2016. május 23-24. között megrendezett Humanitárius Világcsúcson, melynek május 23-i plenáris ülése Dr. Mikola István elnökletével zajlott.

Újraválasztották Dr. Lovászy László Gábort az ENSZ Fogyatékossággal Élők Jogaival Foglalkozó Bizottságába

Június 14-én a New York- i ENSZ közgyűlési teremben választották meg az ENSZ Fogyatékossággal Élők Jogaival Foglalkozó 18 tagú Bizottságának (CRPD) 9 új tagját. A 18 jelölt közül Dr. Lovászy László Gábor nagy támogatással került újra a bizottságba a 2017-20-as időszakra.

Az 1956-os forradalommal kapcsolatos titkosított ENSZ-akták kutathatóvá váltak

Hazánk New York-i ENSZ képviselete kitartó munkájának köszönhetően kutathatóvá váltak az ENSZ Levéltárban és a Columbia Egyetemen őrzött, 1956-os forradalommal, és az erre vonatkozó ENSZ-ben zajló folyamatokkal kapcsolatos dokumentumok

Az ENSZ Biztonsági Tanács új nem állandó tagjainak megválasztása

Az ENSZ Közgyűlése 2016. június 28-án megválasztotta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) új nem-állandó tagjait a 2017-2018-as időszakra

Magyar részvétel az ENSZ Közgyűlés 71. ülésszakának magas szintű hetén

2016. szeptember 20-án kezdődött az ENSZ Közgyűlés 71. ülésszakának magas szintű hete, amelyen a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezette delegáció vett részt.

Dr. Mikola István felszólalásai az ENSZ Közgyűlés 71. ülésszaka alkalmából rendezett eseményeken

Dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár az ENSZ Közgyűlésének 71. ülésszaka alkalmával New Yorkba látogatott, ahol több, Magyarország számára kiemelten fontos rendezvényen is felszólalt.

Budapesti Emberi Jogi Fórum / Budapest Human Rights Forum

9. Budapesti Emberi Jogi Fórum - 2016. november 17-18.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 2016. november 17-én és 18-án immáron kilencedik alkalommal rendezi meg a Budapesti Emberi Jogi Fórumot. Az előző évekhez hasonlóan a konferencia lehetőséget biztosít az emberi jogok nemzeti és nemzetközi szakértői, kormányzati és nem-kormányzati szervezetek képviselői, valamint tudományos kutatók számára a közös érdeklődésre számot tartó aktuális emberi jogi kérdések megvitatására. A 9. Budapesti Emberi Jogi Fórum témaköreit az adott tematika egy-egy elismert, magyar emberi jogi szakértője moderátori közreműködésével vitatják meg a panelbeszélgetések előadóinak referátumát követően a résztvevők.

Megnyitották az Egészségügyi Világszervezet Budapesti Központját

“Jelentőségteljes esemény mindannyiunk számára, hogy tanúi lehetünk a magyar Kormány és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös törekvése megvalósulásának, a WHO új Budapest Központjának létrehozásának, amellyel hozzájárulunk a szervezet hatékonyságának további növeléséhez” – mondta Dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár a WHO Budapesti Központjának hivatalos megnyitóján. Hangsúlyozta, hogy a Központ megnyitása egy a magyar Kormány és az Egészségügyi Világszervezet közötti sikeres tárgyalási folyamat eredménye, amely előrevetíti a két fél közötti szoros együttműködés újabb szintre emelését.

Dr. Izsák-Ndiaye Rita pályázata az ENSZ Faji Megkülönböztetés Felszámolásával Foglalkozó Bizottságba (CERD)

Dr. Izsák-Ndiaye Rita az ENSZ Faji Megkülönböztetés Felszámolásával Foglalkozó Bizottságba (CERD) benyújtott pályázatához kapcsolódóan 2017. március 22-én kampányrendezvényre került sor a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a Magyarországra akkreditált diplomaták részvételével.

Rövidfilmverseny Diákoknak this human world 2017

This human world (thw) emberi jogi filmfesztivál – A bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodája az osztrák, szlovén, magyar és szlovák iskolákkal együttműködésben 2017-ben is megrendezi az Emberi Jogi Rövidfilmversenyt.

Alliance 8.7 kezdeményezés – regionális konzultáció Budapesten

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szervezésében, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2017. június 29-30-án került megrendezésre az Alliance 8.7 európai és közép-ázsiai regionális konzultáció. A konferencia célja az ENSZ Agenda 2030 8.7-es számú fenntartható fejlődési alcélban felsorolt globális problémák, mint a modernkori rabszolgaság, kényszer- és gyermekmunka, valamint emberkereskedelem ellen küzdő szereplők (pl. nemzetközi szervezetek, államok, vállalatok, szakszervezetek, civil szervezetek) közötti együttműködés és koordináció elmélyítése volt.

Dr. Dancs Ferenc helyettes államtitkár részvétele az ENSZ Magas Szintű Politikai Fórumán

Dr. Dancs Ferenc nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár Magyarország képviseletében részt vett és felszólalt a Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030 (Agenda 2030) végrehajtásának átfogó nyomon követésért felelős Magas Szintű Politikai Fórum (high-level political forum on sustainable development – HLPF) július 17-19. közötti miniszteri szegmensén New Yorkban.

Megnyílt a Vöröskereszt és Vörös Félhold új székhelye Budapesten

2017. július 6-án Dr. Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára és Elhadj As Sy, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének főtitkára ünnepélyesen felavatták az IFRC Európai Regionális Hivatalának és Globális Szolgáltató Központjának elhelyezéséül szolgáló budapesti irodákat.

Dr. Izsák-Ndiaye Rita beválasztása az ENSZ Faji Megkülönböztetés Felszámolásával Foglalkozó Bizottságba (CERD)

2017. június 22-én New Yorkban megválasztották az ENSZ Faji Diszkrimináció Felszámolásával Foglalkozó Bizottság (CERD) 9 új tagját. Magyarország jelöltje, Dr. Izsák-Ndiaye Rita kimagasló eredménnyel került be a Bizottság tagjai közé a 2018-2021-es időszakra.

Budapesti Emberi Jogi Fórum 2017 / Budapest Human Rights Forum 2017

10. Budapesti Emberi Jogi Fórum - 2017. november 28-29.