Sztáray Péter államtitkár 2020. október 15-én bemutatkozó látogatáson fogadta Roland Schillinget, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) budapesti székhelyű, Közép-Európai Regionális Képviseletének új képviselőjét, aki átadta megbízólevelét az államtitkár részére.

Sztáray Péter a találkozón jelezte, hogy Magyarország kormányát büszkeséggel tölti el, hogy a nemzetközi szervezet regionális képviselete Budapesten működik. A képviselőt jövőbeni támogatásáról biztosította és kifejezte, hogy hazánk nyitott a szervezet további budapesti bővülésére. A képviselő hangsúlyozta, hogy rendkívül elégedett és hálás a magyar kormány által biztosított kiemelkedő infrastruktúráért, és méltatta a jó együttműködést.

A felek egyetértettek abban, hogy számos kihívással jár Európa közelsége a migrációt kibocsátó régiókhoz. Sztáray Péter ezzel kapcsolatosan kiemelte, Magyarország határozott álláspontja, hogy különbséget kell tenni a menekültek és a migránsok között: utóbbiak ugyanis nincsenek kitéve üldöztetésnek hazájukban, csupán a jobb életkörülmények reményében kelnek útra. Leszögezte, hogy e személyek semmilyen nemzetközi védelemre nem jogosultak, a migráció pedig nem emberi jog. Az államtitkár emellett hangsúlyozta, Magyarország számára kiemelten fontos az üldözött keresztény kisebbségek védelme, s erre a jövőben is nagy figyelmet fordít a magyar kormány.

Roland Schilling aláhúzta, eltökélt célja, hogy a UNHCR védelmet nyújtó szerepét erősítse és a szervezet tevékenysége ne tolódjon el politikai irányba. Az államtitkár sok sikert kívánt Roland Schillingnek és jelezte, bármikor nyitott további egyeztetésekre.

Forrás: KKM