NEW YORK/BUDAPEST, 2015. június 15. – Magyarország kormánya és az UNICEF ma megállapodást írt alá, amely szerint az UNICEF globális szolgáltató központja Budapesten jön létre. Az új Központ célja – amely a globális gyermekvédelmi szervezet első ilyen jellegű székhelye – hogy javítsa a szervezet teljesítményét és csökkentse annak költségeit azáltal, hogy központosítja a legfontosabb pénzügyi tevékenységeket és emberi erőforrásokat.

Szeretném ismételten hangsúlyozni a Magyar Kormány elkötelezettségét az UNICEF egyedi és nemes küldetésben, melyet a gyermekek védelmében végez világszerte – mondta Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár.

“Magyarországot érte az a megtiszteltetés, hogy az UNICEF Budapestet választotta globális szolgáltató központjának székhelyéül. Ez a döntés visszaigazolja a Magyar kormány elkövezettségét az ország konszolidálásában, és egy versenyképes, nyitott szolgáltatási központ létrehozásában Európa közepén. Bízom benne és kívánom, hogy a magyar fővárosban létrejövő központ a gyermekek javát fogja szolgálni világszerte és segíti az UNICEF-et céljai elérésében.  

“Ahhoz, hogy minden gyermek a lehető legjobbat kapja, támogatni kell az UNICEF munkáját minden erővel és minden lehetséges eszközzel” – mondta Martin Mogwanja, az UNICEF igazgatóhelyettese.

A mai megállapodás létfontosságú szerepet játszik a cél elérésének érdekében. Nagyon hálásak vagyunk a Magyar Kormány nagyvonalú támogatásáért és bizakodással nézünk az elkövetkező hónapok közös munkája elé, amint a Központ megnyitja a kapuit.  

A fogadó ország nyilatkozatát Dr. Mikola István és Anthony Lake, az UNICEF ügyvezető igazgatója írta alá, ünnepélyes keretek között az UNICEF központjában, New Yorkban.

A központ több mint 300 munkatársa széles körű feladatkört tölt be, így többek között bérkezelési, személyügyi és információs segítségnyújtással támogatják a szervezet munkáját.

Az UNICEF-en kívül, az ENSZ két másik szakosított szervezetének, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetnek van szolgáltató központja Budapesten.