Trócsányi László igazságügyi miniszter vezette delegáció mutatta be Magyarország emberi jogi helyzetét az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtti, úgynevezett egyetemes időszakos felülvizsgálat (UPR) során 2016. május 4-én Genfben.

Az ötévente esedékes eljárás keretében a tárcavezető ismertette a Tanács előtt hazánk emberi jogi helyzetét, valamint a legutóbbi 2011-ben kapott ajánlások teljesítését. Trócsányi László hangsúlyozta, hogy a 2011-ben elfogadott Alaptörvény és a jogrendszer ezzel összefüggő megújítása az emberi jogok érvényesülésére is pozitív hatással volt. Az alkotmányjogi panasz intézménye, a megerősített ombudsmani rendszer, a büntetőjogi reform, az áldozatvédelmi rendszer fejlesztése, az antiszemita és romaellenes megnyilvánulások elleni hatékony fellépés eredményeit egyaránt ismertette a miniszter. A tömeges migrációra adott magyar kormányzati válaszok kapcsán Trócsányi László az illetékes szaktárcákkal együtt bemutatott tájékoztatásában hangsúlyozta, hogy a szabályok megfelelnek a nemzetközi és európai jognak, valamint rámutatott arra a gyakran figyelmen kívül hagyott követelmény teljesítésére, amely szerint Magyarország Európa külső határait is eredményesen védi.

Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára a sérülékeny csoportok, vagyis a nők, gyermekek, idősek, fogyatékossággal élők, a roma közösség helyzetét javító intézkedésekről adott számot, különös hangsúlyt fektetve a kormány munkahely-teremtési és családtámogatási politikájának ismertetésére.

A plénumon 86 ENSZ – köztük 21 EU – tagállam tett fel kérdéseket, illetve fogalmazott meg ajánlásokat. Trócsányi László miniszter a felvetésekre részletesen válaszolt, az ajánlások kapcsán pedig elmondta, hogy azokra a kormány az érintett intézmények bevonásával az ősz során ad választ. Ennek kapcsán emlékeztetett, hogy a tárcaközi Emberi Jogi Munkacsoport és annak Civil Kerekasztala folyamatosan figyelemmel kíséri az ajánlások végrehajtását, valamint a felülvizsgálatra történő felkészülésben részt vettek a civil szervezetek. Felhívta továbbá a figyelmet a 2016 novemberében sorra kerülő IX. Budapesti Emberi Jogi Fórumra is.

Magyarország következő UPR felülvizsgálatára várhatóan 2021-ben kerül sor.

 

(Igazságügyi Minisztérium)