Október 28-án az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (EJT) tizennégy új tagjáról döntött az ENSZ Közgyűlése a 2017-2019 közötti időszakra vonatkozóan. A pályázat bejelentése óta eltelt négy és fél évben folytatott összehangolt kampány eredményeként Magyarország a Kelet-európai országok (EEG) csoportjában versenyző Horvátországot és Oroszországot megelőzve került az EJT tagjai közé az elkövetkező 3 évre.


A választási kampány kiemelkedően sikeresnek értékelhető, 144 szavazattal az EEG csoportban a legjobb eredménnyel került Magyarország – a 2009-2012-es időszak után immár másodszor – a testületbe.

Az EJT-be a 2017-2019-es időszakra az alábbi jelöltek kerültek még megválasztásra: a Kelet-európai országok választási csoportjából Magyarországon kívül Horvátország; a Latin-amerikai és Karibi országok választási csoportjából Kuba és Brazília; az Afrikai országok választási csoportjából Dél-Afrika, Ruanda, Egyiptom és Tunézia; az Ázsiai és Csendes-óceániai országok választási csoportjából Kína, Japán, Irak és Szaúd-Arábia; a Nyugat-európai országok választási csoportjából az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság.