Kedves Kollégák!

Az ENSZ Főosztály részéről ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy hazánk felkerült a fiatal szakértői programban (Young Professionals Programme - YPP) részvételre jogosult országok listájára, tehát friss diplomásaink és fiatal pályakezdőink idén lehetőséget kapnak az ENSZ fiatal szakértőknek szóló programjában való részvételre. A YPP programban való részvételre kizárólag a nem- vagy alulreprezentált, illetve az ehhez közel álló tagállamok állampolgárai számára van lehetőség (az érintett tagállamok listáját évente frissíti az ENSZ Titkárság). Az idei évben 49 ilyen tagállam került beazonosításra, köztük Magyarország is.

A YPP programba az adott tagállam bármely, a meghirdetett témákhoz kapcsolódó, egyetemi diplomával rendelkező, legfeljebb 32 éves (ez az idei pályázatok esetén 1992. január 1-én vagy ezután születetteket jelent), angolul vagy franciául folyékonyan beszélő állampolgára közvetlenül jelentkezhet. Szakmai tapasztalat nem előfeltétele a jelentkezésnek. A kiválasztást teljes mértékben az ENSZ végzi; arra a tagállamoknak nincsen ráhatása. A folyamat a jelentkezést követően online írásbeli és szóbeli vizsgából áll. A leadott jelentkezéseket először az ENSZ megszűri a fenti feltételek teljesülése szempontjából. Amennyiben egy tagállamból 60-nál több jelentkező ad be érvényes pályázatot, akkor az ENSZ a felsőoktatási képzettség, nyelvtudás és munkatapasztalat alapján felállított sorrend alapján választja ki a legjobb 60 pályázót, akiknek lehetősége nyílik a többfordulós versenyvizsga letételére. A vizsga első fordulója általános készségeket, míg a második forduló az egyes területekhez kapcsolódó jártasságot mér. A vizsga eredménye alapján kiválasztottak felkerülnek az ENSZ listájára (roster), amely három évig jogosulttá teszi őket az ENSZ YPP állásokra való jelentkezésre (a jelentkezés és sikeres vizsga nem közvetlen munkaajánlatot eredményez, hanem a jövőben meghirdetett ENSZ YPP állásokra való jelentkezést teszi lehetővé). A jelentkezési folyamat – a pályázat leadásától a listára való felkerülést illető döntésig – megközelítőleg egy évig tart.

A YPP programmal elérhető állások: A pályázható YPP pozíciók központi költségvetésből finanszírozottak, P-1 vagy P-2 szintű állást jelentenek, kétéves szerződéssel. Az ENSZ-ben világszerte összesen kb. 560 YPP pozíció létezik, amelyekből évente általában 70-80 megüresedő pozíció kerül betöltésre.

Az idei jelentkezési ciklus júliusban nyílik, és 60 napig tart majd. Ebben évben a következő területekre lehet jelentkezni:

1.)    politikai ügyek, emberi jogok, humanitárius ügyek;

2.)    emberi erőforrások, adminisztráció, menedzsment és elemzés, valamint

3.)    pénzügyek és költségvetés.


A programról a http://www.careers.un.org/ypp linken érhető el részletes tájékoztatás.