Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár 2023. június 19-én részt vett az ENSZ terrorizmus-ellenes hetén New Yorkban, amely során felszólalt a magas szintű panelben és az ENSZ Terrorizmus-ellenes Hivatalának (UNOCT) kísérőrendezvényén is.

Az államtitkár mindkét rendezvény magas szintű paneljén kiemelte Magyarország szerepét és erőfeszítéseit a terrorizmus elleni küzdelemben.

Sztáray Péter az ENSZ terrorizmus-ellenes hét magas szintű paneljében történő felszólalásában rámutatott arra, hogy a terrorizmus egy olyan, a határokon átnyúló, összetett fenyegetés, mely leküzdésének legjobb módja a megelőzés és a korai felderítés. Az államtitkár aláhúzta, hogy Magyarország terrorizmus elleni intézkedései nemzetünk és értékeink védelmét célozzák, ugyanakkor alapvető fontosságú, hogy a terrorizmus elleni intézkedéseknek összeegyeztethetőnek kell lenniük az emberi jogokkal és az alapvető szabadságjogokkal.

Sztáray Péter a Fórum margóján részt vett a UNOCT kísérőrendezvényén, amelynek témája a UNOCT és Magyarország közötti szakmai együttműködés volt. Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország büszke arra, hogy a UNOCT budapesti programirodája a New York-i programiroda után a második legnagyobb a világon, valamint üdvözölte a budapesti iroda pótolhatatlan munkáját a terrorizmus és az erőszakos szélsőség terjedésének megelőzése kapcsán. A UNOCT jelen levő képviselői elismeréssel szóltak a Magyarország által folyamatosan nyújtott támogatásról.

Sztáray Péter hivatalos ENSZ-beli látogatása alkalmából részt vett és felszólalt a „Nők a diplomáciában” témájának szentelt nemzetközi nap (június 24.) alkalmából tartott magas szintű ülésen. Hozzászólásában az államtitkár kiemelte a nők diplomáciában játszott fontos szerepét, a nők döntéshozatalban való részvétele növelésének szükségességét, és emlékeztetett, hogy ehhez elengedhetetlen a megfelelő oktatási és karrier-lehetőségek, a támogató környezet, valamint a munka és magánélet egyensúlyát célzó családpolitikák biztosítása.

(Forrás: kormany.hu)