A New York-i magas szintű események margóján, 2016. április 21-én került sor a Ban Ki-Mun ENSZ főtitkár és Jim Yong Kim, a Világbank Csoport elnöke által életre hívott Vízügyi Elnöki Testület (VET / High Level Panel on Water – HLPW) alakuló ülésére. A tíz elnökből és miniszterelnökökből álló, a vízzel kapcsolatos fenntartható fejlődési célkitűzések elérését elősegíteni hivatott testületbe – eddigi tevékenysége elismeréseként – Áder János köztársasági elnök is meghívást kapott.

Április 21-én Ban Ki-Mun ENSZ Főtitkár és Jim Yong Kim, a Világbank Csoport elnöke tíz állam- és kormányfő, valamint két különleges megbízott kinevezését jelentették be hivatalosan a Vízzel foglalkozó Magas Szintű Panelbe (High-Level Panel on Water).

Áder János köztársasági elnök is csatlakozott az állam-és kormányfők nemzetközi koalíciójához, melynek célja a globális támogatás mozgósítása a vízzel kapcsolatos 6. Fenntartható Fejlődési Cél (SDG 6: “Ensure availability and sustainable management of water and sanitation for all”), és az Agenda 2030-ban foglalt, vízzel kapcsolatos alcélok végrehajtása érdekében.

A Panel kiáll egy átfogó, befogadó és együttműködő módon működő vízkészlet-gazdálkodás és –fejlesztés, valamint a tiszta vízhez és szanitációhoz való jobb hozzáférés mellett.

A Panel legelső találkozója alkalmával Áder János köztársasági elnök kiemelte, a víz a XXI. század legkritikusabb természeti erőforrása. Fejlődésünk, gyermekeink jólléte, táplálkozása, egészsége és békéje függ majd attól, hogy milyen gyorsan térünk át a vízkészleteinkkel való fenntartható gazdálkodásra. A célokat ugyan látjuk, de az átalakulás útja még kijelölésre vár. Versenyt futunk az idővel, ugyanakkor számolnunk kell szokásaink, illetve korábbi módszereink következményeivel is. A VET létrehozásáról kiadott sajtóközlemény, valamint a tagok közös nyilatkozata a https://sustainabledevelopment.un.org/topics/waterandsanitation/hlpw oldalon érhető el.

A VET alakuló ülésének margóján Áder János kétoldalú találkozókon vett részt Kolinda Grabar-Kitarović horvát elnökkel; Ameneenah Gurib mauritiusi elnökkel, a Vízzel kapcsolatos Magas Szintű Panel társelnökével; valamint Dr. Han Seung-soo ENSZ Katasztrófakockázat-csökkentésért felelős főtitkári különmegbízottal, a Panel különleges tanácsadójával.