2020. október elején került sor az idei Nobel-díjak kiosztására, melynek alkalmával az ENSZ Világélelmezési Programjának (World Food Programme - WFP) ítélték a békéért járó elismerést. A Nobel-díjakat az emberiség számára legnagyobb hasznot hozó eredményekért ítélik oda magánszemélyeknek és szervezeteknek. Az első díjátadásra 119 évvel ezelőtt került sor, ezidáig tizennégy alkalommal került valamely ENSZ-hez tartozó szervezethez, alapítványhoz, programhoz, vagy dolgozóhoz a békedíj. A WFP fennállása óta először tudhatja magáénak ezt az elismerést.


A WFP „az éhség leküzdésére irányuló erőfeszítéseiért, a béke feltételeinek javításáért konfliktus sújtotta területeken, valamint az éhség háborús és politikai fegyverként történő alkalmazásának megakadályozásában vállalt szerepéért” érdemelte ki a díjat, amit Berit Reiss-Andersen, a Norvég Nobel Bizottság (The Norwegian Nobel Committee) elnöke adott át az Oslóban megrendezésre került ceremónián. Az esemény során a Norvég Nobel Bizottság azt hangsúlyozta, hogy az élelmezés-biztonság növelése érdekében nyújtott segítség nemcsak az éhezést állítja meg, hanem hozzájárulhat a stabilitás és a béke kilátásainak javításához is. A Bizottság szerint az ENSZ Világélelmezési Program vezető szerepet vállalt a humanitárius munka és a békére irányuló erőfeszítések ötvözésében.


A Világélelmezési Program 1961-ben jött létre azzal az elképzeléssel, hogy az ENSZ rendszerén keresztül élelmiszer-segélybiztosítás lépjen működésbe. Az első ilyen multilaterális segélyprogram 1963-ban indult el Szudánban az ENSZ Közgyűlése, valamint a FAO támogatásával. A szervezet mára már a világ legnagyobb éhezéssel és élelmiszer-biztonsággal foglalkozó humanitárius szervezetévé vált. A Program erőfeszítései sürgősségi és fejlesztési segítségnyújtásra, rehabilitációra és különleges műveletekre irányulnak. A szervezet jelentősen hozzájárul az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok (Sustainable Development Goals - SDGs) végrehajtásához, különösen az éhezés felszámolásával foglalkozó második Fenntartható Fejlődési Cél (SDG 2) tekintetében.Források:

https://www.nobelprize.org/prizes/peace/2020/press-release/
https://www.wfp.org/