Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár 2023. október 10-én bemutatkozó látogatáson fogadta a UNHCR Közép-Európai Regionális Képviselet 2023. szeptember 27-én kinevezett vezetőjét, Nicole Eptinget.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság Regionális Képviseletének (UNHCR Regional Representation for Central Europe) kiemelt szerepe van a közép-európai menekültügyi folyamatok támogatásában.

A UNHCR 1989 óta van jelen hazánkban, 2005 óta Budapest ad otthont a szervezet Közép-Európai Regionális Képviseletének. A UNHCR Globális Szolgáltatási Központja (Global Service Centre, GSC) 2007 óta, a Globális Képzési Központja pedig 2009 óta működik fővárosunkban.

Sztáray Péter államtitkár biztosította partnerét, hogy Magyarország számára mindenkor, de a jelenleg szomszédságunkban zajló háborús helyzetben kiemelt jelentőséggel bír a UNHCR tevékenysége, amelyhez elengedhetetlen a Regionális Képviselet megfelelő működése, melyhez a Külgazdasági és Külügyminisztérium a jövőben is minden támogatást biztosítani fog.

(forrás: kormany.hu)