A hatékonyság növelése érdekében újították meg a külgazdasággal és a külügyekkel foglalkozó minisztériumot - mondta a Külgazdaság és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára pénteken, Budapesten a 23. Sziget Fesztiválon.

Magyar Levente a tárca tevékenységét bemutatva az érdeklődő fiataloknak azt emelte ki: a tárca átalakításnak legfontosabb eleme az volt, hogy a tevékenység súlypontja a klasszikus diplomáciai munkáról áttevődött a külgazdasági érdekérvényesítésre.

Mindez azt jelenti - foglalta össze -, hogy a "pezsgőzgetés helyett" a magyar nagykövetek dolga már az: napi szinten keressék azokat a vállalti kapcsolatokat, amelyek pénzt és munkahelyet hozhatnak az országba. Továbbá a nagyköveteknek segíteniük kell a magyar piacképes cégeket a külföldi piacra jutásban.

Mindennek pedig számszerű eredményekben kell megmutatkoznia Magyarországnak. Ez csak egy megfiatalított, dinamizált és csapattal lehetséges - húzta alá az államtitkár.

Ezért vitte magával a bemutatkozásra a tárca több háttérintézményének vezető képviselőjét, akik segítik a minisztérium munkáját az új célkitűzések elérésében. Jelezte Magyar Levente azt is: a hatékonyság növelése érdekében több új nagykövetséget nyit Magyarország a közeljövőben. Példaként említette Új-Zélandot, Türkmenisztánt és több afrikai országot is.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 2015. augusztus 10. és 14. között a Sziget Fesztiválon, a Civil Sziget keretein belül képviseltette magát, ahol a tárcának több szakmai főosztálya is bemutatkozott az érdeklődőknek. A Nemzetközi Szervezetek Főosztálya képviseltette magát annak okán, hogy 2015-ben ünnepli az Egyesült Nemzetek (ENSZ) alapításának 70. évfordulóját és Magyarország ENSZ tagságának 60. évfordulóját.

A kettős évforduló méltó megemlékezéseként a KKM több eseményt is szervez a tematikus év során, melyek fő célja hogy minél szélesebb közönség számára lehessen bemutatni, Magyarország méreteihez és lehetőségeihez képest milyen kiemelkedő mértékben járul hozzá az ENSZ tevékenységéhez.

Az eseménysorozat része a Civil Szigeten való megjelenés volt, ahol résztvevő magyar közönség mellett a külföldiek figyelmét is fel lehetett hívni hazánk aktív és sokrétű szerepvállalására a multilaterális diplomácia legfontosabb szervezetében.

A KKM ENSZ évfordulóval kapcsolatos Civilszigeten szervezett megjelenését az ENSZ Bécsben található Információs Szolgálata (UNIS) is támogatta. A Nemzetközi Fejlesztési Főosztály mint a Fejlesztés Európai Év (EYD) nemzeti munkaprogram koordinátora – biztosította a KKM stand programjait 2015. augusztus 10. és 14. között.

A Fejlesztés Európai Évének alapvető célja a nemzetközi fejlesztési együttműködés (NEFE) mint szakpolitika, és az abban résztvevők bemutatása az EU polgárai számára, ezen belül a figyelemfelhívás, a tájékoztatás, a felelősségérzet és szolidaritás elősegítése, az állampolgárok aktív részvételének és kritikus gondolkodásának elősegítése. Az év kiemelt célcsoportjai a fiatalok és az üzleti szektor szereplői.

A rendezvényen támogatást nyújtott az ITU Telecom World 2015 Konferencia Előkészítéséért felelős Miniszteri Biztosi Titkárság, annak okán, hogy Budapest ad otthont a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Telecom World konferenciának október 12 és 15 között. Az ITU az ENSZ legfontosabb infokommunikációs szervezete.

A 4 napos globális eseményen infokommunikációs fejlesztők, kormányzati szereplők, szabályozó hatóságok, vezető iparági szereplők és feltörekvő startup vállalatok találkoznak a legújabb trendek bemutatása és iparági és kormányzati kapcsolatok kialakítása érdekében. A nagy innovációs potenciállal bíró kis és közepes vállalatok és a fiatal tehetségek (Young Innovators Programme) idén kiemelt figyelmet kapnak a rendezvényen.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)