Dr. Dancs Ferenc nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár Magyarország képviseletében részt vett és felszólalt a Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030 (Agenda 2030) végrehajtásának átfogó nyomon követésért felelős Magas Szintű Politikai Fórum (high-level political forum on sustainable development – HLPF) július 17-19. közötti miniszteri szegmensén New Yorkban.

Dancs helyettes államtitkár beszédében megerősítette Magyarország elkötelezettségét az Agenda 2030 végrehajtása iránt és bejelentette, hogy hazánk a 2018-as ülésszakon önkéntes jelentéstételre készül. A jövő évi ülésszakon „A fenntartható és ellenálló társadalmakká történő átalakulás” témája lesz a felülvizsgálat középpontjában, melynek keretében a víz és szanitáció témájú 6. cél, az energia témakörével foglalkozó 7. cél, a városokról és egyéb emberi településekről szóló 11. cél, a fenntartható fogyasztási és termelési minták kialakítását előíró 12. cél, valamint a szárazföldi ökoszisztémák védelmével foglakozó 15. cél kerül megvitatásra.

A HLPF miniszteri szegmensének utolsó napján egy közös zárónyilatkozat kerül elfogadásra, továbbá az ülésszakra készült el az ENSZ-főtitkár előrehaladási jelentése, mely a Fenntartható Fejlődési Célok végrehajtása során globális szinten elért eredményeket tekinti át.