Az ENSZ Főosztály részéről ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet az ENSZ főtitkár negyedik globális felhívására vezetői pályázatokra vonatkozóan. Különmegbízotti (Special Representative of the Secretary-General), különmegbízott-helyettesi (Deputy Special Representative of the Secretary-General), valamint különleges képviselői (Special Envoy) pozíciókra lehetséges pályázni. A főtitkár felhívásában jelentkezésre ösztönzi a nem- vagy alulreprezentált tagállamok állampolgárait. Az idei évben 49 ilyen tagállam került beazonosításra, köztük Magyarország is.

A globális felhívás célja, hogy beazonosítsa a szakmailag kompetens vezetőket és szélesítse az alkalmas jelöltek körét. A kezdeményezés további célja, hogy előmozdítsa a nők felsővezetői pozíciókba történő elhelyezkedését, miközben a méltányos földrajzi képviselet biztosítva van. Az ENSZ főtitkár hivatalba lépésekor elköteleződött a szervezeten belül a nemek közötti egyensúly megvalósítására. 2021-ben felsővezetői szinten először sikerült elérni a nemek közötti egyensúlyt, azóta azonban a paritás fenntartása kihívást jelent. A mai napig a nők mindössze 36%-át teszik ki az ENSZ-ben dolgozó különmegbízottaknak, különmegbízott-helyetteseknek, illetve különleges képviselőknek.

A főtitkár legfeljebb 4 személy jelölését várja a tagállamoktól, akik rendelkeznek a szükséges vezetői képességekkel, valamint elkötelezettséggel ahhoz, hogy a legnagyobb kihívást jelentő állomásokon missziót vezessenek. A misszióvezetői tisztségek rendkívül összetett jellegéből adódóan az Egyesült Nemzetek Szervezete olyan munkatársat keres, aki legalább 20 év releváns szakmai tapasztalattal, valamint folyékony angol nyelvtudással rendelkezik.

A jelentkezéseket 2024. július 15-g lehet benyújtani. A jelentkezéssel kapcsolatos egyéb információk a www.un.org/globalcall linken érhetőek el.