A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szervezésében, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2017. június 29-30-án került megrendezésre az Alliance 8.7 európai és közép-ázsiai regionális konzultáció. A konferencia célja az ENSZ Agenda 2030 8.7-es számú fenntartható fejlődési alcélban felsorolt globális problémák, mint a modernkori rabszolgaság, kényszer- és gyermekmunka, valamint emberkereskedelem ellen küzdő szereplők (pl. nemzetközi szervezetek, államok, vállalatok, szakszervezetek, civil szervezetek) közötti együttműködés és koordináció elmélyítése volt.

A találkozót Íjgyártó István a KKM Kulturális és Tudománydiplomáciáért Felelős Államtitkára, és Heinz Koller, az ILO igazgatóhelyettese és az európai és közép-ázsiai regionális igazgatója nyitották meg. Íjgyártó István államtitkár úr köszöntőjében hangsúlyozta, hogy össze kell fognunk egy szolidaritáson, demokrácián, az emberi jogok tiszteletén alapuló, békés és biztonságos világ megteremtése érdekében, ahol mindenki hozzáfér az alapvető globális közjavakhoz. Heinz Koller beszédében elmondta, hogy egyenlő figyelmet kell szentelnünk a kényszermunka és az embercsempészet elleni harcnak, különösen olyan időkben, amikor Európának új kihívásokkal kell megküzdenie a menekültválság és a bevándorlási hullámok miatt, és a bevándorlókat integrálnunk kell a munkaerőpiacba.

Az ILO becslése szerint mintegy 21 millió személy, köztük sok nő és gyermek szenved a világon a kényszermunka valamely formája miatt, és összesen 168 millió gyermek – a világ gyermekeinek több mint 10 százaléka – van a gyermekmunkapiacon.  Európa és Közép-Ázsia mutatói viszonylag jók, azonban nagy eltérések mutatkoznak országonként és társadalmi csoportonként. A legveszélyeztetettebbek a szegény vidéki területekről származó gyermekek, a bevándorlók és menekültek, illetve a társadalmilag kiszorított etnikai kisebbségek.

A konzultáció a 2017 novemberében, Buenos Airesben megrendezésre kerülő, a gyermekmunka megszüntetéséért küzdő IV. Globális Konferenciát készítette elő, amelynek célja szintén az Agenda 2030 8.7-es számú fenntartható fejlődési alcéljának a megvalósítása lesz.