Türkmenisztán javaslatot tesz az ENSZ-ben a Globális biztonsági stratégia kidolgozására, a lépést Magyarország támogatja - írta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter Rashid Meredov türkmén külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése után hangsúlyozta: "az ENSZ-ben most fontos (lenne) minden olyan kezdeményezés, amely az alapokmány megerősítését, a fegyveres konfliktusok békés, politikai úton történő rendezését, a háborúk megelőzésére irányuló diplomáciai erőfeszítések támogatását tűzi ki célul".

Ha van olyan időszak, amikor az ENSZ Alapokmányának és az ott megfogalmazott céloknak érvényt kell szerezni, akkor a mostani bizony olyan - jegyezte meg. Úgy vélte, "mi, magyarok is - sajnos a világ számos nemzetével együtt - közvetlenül tapasztaljuk a háború jelentette kihívásokat és szenvedést".

"Mi támogatunk mindent, ami végre békét hozhat a világ bármely pontján, kiváltképp a szomszédunkban" - írta Szijjártó Péter, hozzátéve, mindezt megerősítette türkmén kollégájának is.

(Forrás: kormany.hu)