Dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár képviselte Magyarországot az Isztambulban 2016. május 23-24. között megrendezett Humanitárius Világcsúcson, melynek május 23-i plenáris ülése Dr. Mikola István elnökletével zajlott.

Az államtitkár a plenáris ülésen a migráció kérdésének globális összefüggései kapcsán ismertette Magyarország álláspontját. Kifejtette, hogy a tömeges migráció jelenleg a világ egyik legjelentősebb problémája, amellyel csak széleskörű nemzetközi összefogás alapján lehet szembenézni. Beszédében kitért a konszolidáció és újjáépítés szükségességére is. Leszögezte, hogy a súlyos helyzetnek megfelelő, átfogó politikai megoldásokat kell találnunk, illetve valós, kézzelfogható globális válaszokat kell adnunk a migrációs kihívásra. Hangsúlyozta továbbá a meghatározó nemzetközi szereplők együttműködésének fontosságát, külön kiemelve az ENSZ központi szerepét a humanitárius válság kezelésében. Ezzel összefüggésben sürgette a nemzetközi humanitárius és fejlesztési programok jobb összehangolását, illetve megfelelő és hatékony végrehajtásukat.

A Csúcstalálkozó apropóján kiadott közös európai uniós politikai nyilatkozathoz hazánk külön nyilatkozatot tett. Ebben Magyarország továbbra is kiáll a migráció jelentette kihívások közös rendezése kapcsán a tagállamok mérlegelésén múló, önkéntes részvétel alapján működő eszközök alkalmazása mellett.

(KKM)