A víz világnapja idén a víz és a munkahelyek kapcsolatával foglalkozik. A világ munkavállalóinak közel fele, 1,5 milliárd ember vízhez kapcsolódó ágazatokban dolgozik, és szinte minden munkahelyen létfontosságú az édesvíz-utánpótlás biztosítása.

Kiemelkedő fontossága ellenére a vízszektor általában nem részesül abban a figyelemben, amelyet megérdemelne. A víz nélkülözhetetlen az ember életben maradásához, valamint a környezet és a gazdaság számára is. Valamennyi munkavállalókra nézve káros lehet a gyenge minőségű víz és a nem megfelelő szanitáció. Az évente 2 millió munkával kapcsolatos halálozás majdnem egyötödét okozzák a rossz higiéniai körülmények, a gyenge minőségű ivóvíz, és a nem megfelelő szanitáció.

Azok, akik számára a legkevésbé elérhető a víz és a szanitáció, gyakran az egészségügyi szolgáltatásokhoz és stabil munkahelyekhez sem férnek hozzá; ez pedig állandósítja a szegénység körforgását. Ezen a téren különösen aggasztó a városok és a vidék, a férfiak és nők, valamint a gazdagok és szegények közötti szakadék. Az otthon, az iskolákban és a munkahelyeken elérhető megfelelő vízellátás, a szanitáció és az egészségügyi szolgáltatások biztosítása hozzájárul az egészséges és termelékeny népesség és munkaerő kialakulásához, és ezáltal az erős gazdaság megteremtéséhez.

A 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer végrehajtásáért tett erőfeszítéseink részeként képesek vagyunk fellépni a vízhez való egyenlőtlen hozzáférés ellen.  A kérdéssel a 6. számú fenntartható fejlődési cél - „Biztosítani a fenntartható vízgazdálkodást, valamint a vízhez és közegészségügyhöz való hozzáférést mindenki számára” – foglalkozik.

A víz világnapján idén újból erősítsük meg a vízkészlet minősége, védelme és a vízgazdálkodás javítása iránti elkötelezettségünket annak a történelmi kampányunknak a részeként, amelynek célja méltóságteljes élet biztosítása minden ember számára.

(ENSZ Információs Szolgálat, Bécs, 2016. március 22.)