Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár hivatalában fogadta Dr. Fernand de Varennes, kisebbségek ügyeivel foglalkozó, leköszönő ENSZ különleges jelentéstevőt.

A találkozón részt vett Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős különmegbízott is. Az államtitkár méltatta De Varennes hat éves mandátuma alatt végzett eredményes munkáját, külön köszönetet mondva a külhoni magyar közösségek érdekében tett erőfeszítéseiért.

Az államtitkár ismételten az ENSZ emberi jogi intézményeinek közreműködését kérte a kárpátaljai magyarsággal szemben 2015 óta zajló jogfosztási folyamat megállításához, hangsúlyozva, hogy még a háború sem jelenthet ürügyet a kisebbségek jogainak felszámolására.

Számítunk a jelenéstevő utódjának együttműködésére annak érdekében, hogy a háború által sújtott magyar közösség visszakapja 2015 előtti jogait. Bízunk abban, hogy De Varennes, aki a jövőben is kisebbségi témákkal kíván foglalkozni, továbbra is támogatja hazánk tevékenységét a határainkon túli magyarság érdekében.

(Forrás: kormany.hu)