2017. július 6-án Dr. Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára és Elhadj As Sy, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének főtitkára ünnepélyesen felavatták az IFRC Európai Regionális Hivatalának és Globális Szolgáltató Központjának elhelyezéséül szolgáló budapesti irodákat.

A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies - IFRC) a világ egyik legkiemelkedőbb humanitárius szervezete, amely közel 17 millió aktív önkéntes bevonásával megkülönböztetés nélkül nyújt segítséget a konfliktusok és katasztrófák által érintett sérülékeny emberek számára.

http://www.kormany.hu/download/c/ad/11000/tn496c0.jpg

Fotó: Burger Zsolt/KKM

Az IFRC 1993 óta működteti regionális képviseletét Budapesten. A Föderáció 2007-ben hozta létre az Európai Zóna Irodát, amelynek feladata a humanitárius segélyezés és a kapcsolódó programok koordinációja a régió 54 országára kiterjedően. A szervezet reorganizációs programjával összhangban - a magyar kormány egyetértésével - az IFRC 2016-ban arról döntött, hogy Budapestre telepíti az informatikai részlegét is és Globális Szolgáltató Központot létesít a magyar fővárosban.

http://www.kormany.hu/download/d/ad/11000/tn496c0.jpg

Fotó: Burger Zsolt/KKM

Dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár a Nemzetközi Szövetség új, budapesti irodájának avató ünnepségén hangsúlyozta: „Az IFRC megerősített magyarországi jelenlétét kiemelkedő momentumként értékeljük, amely tovább mélyíti az elmúlt 24 év során kialakult hagyományosan eredményes együttműködésünket a Nemzetközi Föderációval és budapesti székhelyű képviseleteivel.

Bízunk benne, hogy az IFRC Regionális Hivatala és Globális Szolgáltató Központja székhelyeként Magyarország tevőlegesen is hozzájárul a Föderáció egyedülálló humanitárius tevékenysége hatékonyságának növeléséhez. A nemzetközi szervezetek növekvő magyarországi jelenléte teljes mértékben összhangban áll a Kormány azon szándékával, hogy a térségben hatékony szolgáltató központként tartsák számon hazánkat.”

http://www.kormany.hu/download/e/ad/11000/tn496c0.jpg

Fotó: Burger Zsolt/KKM

„Az új budapesti IFRC irodák - az Európai Regionális Hivatal a Globális Szolgáltató Központtal együttvéve - hozzájárulnak ahhoz, hogy még eredményesebben és hatékonyabban nyújtsunk segítséget világszerte. A Vöröskereszt és Vörös Félhold feladata, hogy minél több olyan helyre eljusson, ahol kiszolgáltatott emberek tömegei szélsőséges helyzetben találják magukat, ideértve mindazokat, akiket otthonaik elhagyására kényszerítettek.

Így cselekedve felismertük, hogy a legtöbb megoldás helyben adódik, ezért nemzeti és globális szinten is szorgalmazzuk az együttműködést az elkötelezett humanitárius fellépés érdekében. Értékeljük a magyar Kormány együttműködését és támogatását, amelynek eredményeként új otthonunkban köszönthetnek bennünket” – mondta Elhadj As Sy, az IFRC főtitkára beszédében.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)