Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár 2023. július 13-án fogadta Raffi Gregoriant, az ENSZ Terrorizmus Ellenes Hivatalának (UNOCT) igazgatóhelyettesét és Peter Smith-t, a UNOCT Budapesti Programiroda igazgatóját.

A megbeszélésen a felek megvitatták a terrorizmus elleni harc friss fejleményeit, a terrorszervezetek és a magányos terroristák kontinenseket átívelő fellépését, illetve az illegális migráció és a terrorizmus közötti összefüggéseket.

E témákon túl az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország egyik prioritása, hogy az ENSZ és más nemzetközi szervezetek központjává váljon, éppen ezért nagy öröm Magyarország számára, hogy az UNOCT regionális programirodája Budapesten működik.

Magyarország nemrégiben csatlakozott az ENSZ terrorizmus ellenes utazási programjához, amely során kiváló szakemberei technikai támogatást nyújtanak a részt vevő országok szakemberei részére. Az államtitkár aláhúzta, hogy a program egy egyedülálló lehetőséget teremt a szaktudás és a legjobb gyakorlatok átadására.

Az ENSZ képviselői megköszönték Magyarországnak a 2021 óta Budapesten működő UNOCT regionális programiroda támogatását, amely fontos szerepet tölt be a terrorizmus elleni harc globális és regionális koordinációjában.

(Forrás: kormany.hu)