2022. január 12-én került sor az ENSZ Ifjúsági Küldött Program átadó ünnepségére, ahol Kelemen Balázs, ifjúsági delegált ünnepélyes keretetek között átadta Magyarország következő ENSZ ifjúsági küldötte tisztségét Kovács Domokos Péternek. Az átadó ünnepségen részt vett Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár, Ballester-Bólya Boglárka, európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Bogyay Katalin, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, Pál Norbert, a Külgazdasági és Külügyminisztérium ENSZ területért felelős főosztályvezető-helyettese, valamint a Nemzeti Ifjúsági Tanács és a Nemzetközi Diplomáciai Társaság mellett a kormányzati és civil szféra további képviselői is, akik megköszönték a leköszönő ifjúsági delegált áldozatos munkáját, valamint támogatásukról biztosították az új küldöttet célkitűzéseinek megvalósításában.

(Képet készítette: Vámosi Márton, H+ Média és Kulturális Egyesület)

Az ENSZ Ifjúsági Küldött Program 1981-ben jött létre annak érdekében, hogy a mindenkori fiatal generációnak lehetőséget adjon saját érdekeinek képviseletére és érvényesítésére a nemzetközi döntéshozatalban. A programon keresztül a magyar fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy a véleményükkel világszintű folyamatokat és döntéseket befolyásoljanak, a fiatalok érdekeit és perspektíváját a jelen vezetés számára reprezentálják. Magyarország 2016 óta vesz részt az ENSZ Ifjúsági Küldött Programban.

Az ifjúsági küldött céljai között szerepel a szelektív hulladékgyűjtés megszervezésének és jó gyakorlatának megismertetése, továbbá a Tisza hulladékszennyezésére a sport segítségével is fel szeretné hívni a figyelmet egy fenntarthatósági vízilabdatorna megrendezésével. Mindemellett a külhoni magyar fiatalok helyzetének nemzetközi megismerését is szeretné elősegíteni, a Magyarországon élő nemzeti kisebbségek bemutatását is fontosnak tartja.

Az átadó eseményről, valamint a programról és a jelenlegi küldött tevékenységéről további információ érhető el a www.hunyouth.hu weboldalon, valamint az ENSZ Ifjúsági Küldött facebook és instagram oldalán is.