Az ENSZ Közgyűlése magyar kezdeményezésre június 3-án konszenzussal fogadta el a 2015. október 20-át a statisztika világnapjává nyilvánító határozatot.

A határozat felkéri az ENSZ-tagállamokat, a nemzetközi és regionális szervezeteket, valamint az egyéb érdekelt feleket, hogy a „Jobb adatok – Jobb élet” mottó alapján az évfordulóról megfelelő módon emlékezzenek meg. A világnapot a jövőben minden ötödik évben tartják meg.

Bogyay Katalin nagykövet asszony, Magyarország Állandó ENSZ-Képviselője a határozat bemutatásakor kiemelte a statisztika, a megfelelő részletes adatok rendelkezésére állásnak nélkülözhetetlen szerepét, különös tekintettel az ENSZ-ben kialakítás alatt álló fenntartható fejlődési célok nemzeti végrehajtási terveinek elkészítése, végrehajtása és monitorozása terén. Ez a statisztikai szemlélet megújítása mellett a nemzetközi összefogást és kapacitásépítést is szükségessé teszi, amelynek továbbgondolására a világnap eseménysorozata kiváló lehetőséget nyújt.

Magyarország a fenntartható fejlődésről folytatott kormányközi tárgyalások társelnökekéntkiemelt figyelmet fordított a statisztikai kérdések jelentőségre, míg az ENSZ Statisztikai Bizottságában évek óta vezető pozíciót tölt be.

A statisztika szerepe iránti érdeklődést és a magyar kezdeményezés támogatását jól mutatja, hogy a világnapról szóló határozatot kiemelten magas számú, a világ összes régióját reprezentáló 97 tagállam, vagyis az ENSZ-tagállamok több mint fele társszerezte.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)