Kovács Ádám Zoltán nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár részt vett és felszólalt az ENSZ Emberi Jogi Tanács (EJT) 31. ülésszakának magas szintű szegmensén Genfben.

Felszólalásában helyettes államtitkár úr hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett az emberi jogok egyetemessége iránt, törekszik az emberi jogok és alapvető szabadságjogok érvényesülésének előmozdítására, külön kiemelve a kisebbségi jogok védelmét, valamint a demokrácia és jogállamiság területeit. Rámutatott, hogy Magyarország emberi jogok érvényesülése iránti elköteleződését alátámasztja mind az ENSZ emberi jogi mechanizmusaival való szoros együttműködés, mind a 2008 óta évenként megrendezésre kerülő Budapesti Emberi Jogi Fórum intézménye is. Magyarország a továbbiakban is igyekszik hozzájárulni az EJT minél hatékonyabb működéséhez, és az EJT tagságáért a 2017-2019-es időszakra benyújtott magyar pályázathoz kérte az ENSZ tagállamok támogatását.

Kovács Ádám Zoltán helyettes államtitkár 2016. március 2-án délután részt vett és felszólalt a Demokráciák Közössége (Community of Democracies) kormányzótanácsi ülésének magas szintű szegmensén.