A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében 2015. november 12-én és 13-án immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a Budapesti Emberi Jogi Fórumot. Az előző évekhez hasonlóan a konferencia lehetőséget biztosít az emberi jogok nemzeti és nemzetközi szakértői, kormányzati és nem-kormányzati szervezetek képviselői, valamint tudományos kutatók számára a közös érdeklődésre számot tartó aktuális kérdések megvitatására.

2015. november 12. 12:59

A nemzetközi elismertségnek örvendő kétnapos fórumot Dr. Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy Magyarország aktívan részt vett az ENSZ 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszere kidolgozásában, és fokozott figyelmet fordít annak emberi jogi vonatkozásaira. A tanácskozást videó-üzenetben üdvözölte Zeid Ra’ad Al Hussein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

A konferencia megnyitóján felszólalt Martin Nesirky, az ENSZ bécsi Információs Szolgálatának igazgatója és Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár korábbi szóvivője, valamint Bogyay Katalin, Magyarország ENSZ melletti New York-i állandó képviseletének vezetője, megemlékezve az ENSZ elmúlt 70 évére, köztük a magyar tagság hat évtizedére.

Kép letöltése
Fotó: KKM


A VIII. Budapesti Emberi Jogi Fórum szervesen kapcsolódik a nemzetközi színtéren zajló emberi jogi kérdésekről folyó párbeszédekhez, megerősítve Magyarország hagyományos elkötelezettségét és nyitottságát az aktuális emberi jogi kihívások megvitatására.

A Fórum témái között kiemelt helyen szerepel a 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer és az emberi jogok kapcsolatának vizsgálata, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa egyetemes időszakos felülvizsgálata végrehajtási tapasztalatainak megvitatása, a kisebbségek információ- és szólásszabadsága, kulturális és nyelvi autonómiája, valamint az emberi jogok és az üzleti szféra kapcsolatának mind nagyobb nemzetközi érdeklődésre számot tartó kérdése.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)