Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár Bakuban, Magyarország képviseletében szólalt fel az ENSZ Civilizációk Szövetségének „Együttélés Befogadó Társadalmakban” témájú, 7. Globális Fórumán.

Az államtitkár beszédében rámutatott, hogy a társadalmi, gazdasági és politikai kirekesztettség és a vallási intolerancia elszigetelődéshez és radikalizálódáshoz vezethet, ezzel táptalaját adva az erőszakos szélsőségességnek.

Dr. Mikola István felszólalásában kiemelte: a fenntartható fejlődési célok megvalósítása közös érdekünk és egy nélkülözhetetlen része a globális béke és biztonság megteremtésének, illetve fenntartásának. Ezek a mélyreható célok, csak egy széleskörű nemzetközi összefogás segítségével érhetőek el. Magyarország továbbra is mélyen elkötelezett e célok elérése mellett – szögezte le az államtitkár.

A fenntartható fejlődési célok sikeres megvalósítása kulcsfontosságú a befogadó társadalmak kiépítéséhez. Mikola István példaként említette, hogy az erőszakos szélsőségesség és radikalizálódás hatékony ellenszere egy reménytelibb jövő alternatívájának megteremetése. A minőségi oktatás kialakítása, az értelmes munkavégzés lehetőségének széles körű biztosítása, továbbá a béke és biztonság előfeltételeinek szavatolása mind fontos szerepet játszanak a gazdasági és társadalmi fejlődés kiteljesedésében.