Június 14-én a New York- i ENSZ közgyűlési teremben választották meg az ENSZ Fogyatékossággal Élők Jogaival Foglalkozó 18 tagú Bizottságának (CRPD) 9 új tagját. A 18 jelölt közül Dr. Lovászy László Gábor nagy támogatással került újra a bizottságba a 2017-20-as időszakra.

Dr. Lovászy László Gábor több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik a fogyatékosságügy területén, amely során számos, a fogyatékossággal élő személyek jogait érintő témában dolgozott úgy civilként, mint kormányzati tisztségviselőként is. Több mint negyven cikket publikált a fogyatékos személyek emberi jogai és az előttük álló kihívások témakörében, ezen felül ugyanennyi cikket írt a munkaerőpiac, az oktatás, a technológiai innováció és egyéb témákban is. Eddig négy hazai egyetemen tartott már előadásokat, illetve 20 nemzetközi konferencián is volt előadó. 2009-óta egy Európai Parlamenti képviselő tanácsadójaként dolgozik, az Európai Parlamenten belül elsőként, mint születésénél fogva súlyos nagyothalló.

Idén májusban a fogyatékkal élők társadalmi beilleszkedését szolgáló, illetve a szociálpolitika területén nemzetközi szervezetekben is végzett, elkötelezett szakmai munkája, valamint interdiszciplináris oktatói és széles körű közéleti publikációs tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

Lovászy az ENSZ egyezmény elfogadásának évében védte meg kitűnő minősítéssel Ph.D. munkáját a témában, amelynek aktualitását az adja, hogy az egyezmény idén tartja jubileumi, 10. évfordulóját.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)