Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár 2023. március 23-24-i genfi látogatása keretében folytatott megbeszélést Fernand de Varennes ENSZ kisebbségi ügyekért felelős különleges jelentéstevővel.

A találkozó alkalmat adott a kisebbségi jogokkal kapcsolatos aktuális kérdések áttekintésére, különös tekintettel az ukrajnai háború kisebbségekre gyakorolt hatásaira. Sztáray Péter felhívta a figyelmet a kárpátaljai magyarság helyzetére, és a különleges képviselő együttműködését kérte abban, hogy a kérdés a nemzetközi fórumokon kiemelt figyelmet kaphasson. Hangsúlyozta, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak védelme és támogatása érdekében Magyarország aktívan fellép bilaterális és multilaterális szinten is. Emellett ismertette hazánk kisebbségi jogokra vonatkozó politikáját. Az államtitkár több jövőre vonatkozó javaslatot tett a nemzeti kisebbségek jogainak előmozdítására vonatkozóan. De Varennes üdvözölte Magyarország elkötelezettségét, valamint a kisebbségi jogok védelmében nyújtott szerepvállalását.

Sztáray Péter Martin Schüepp-pel, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) műveleti igazgatójával folytatott megbeszélésének kiemelt témája az orosz-ukrán konfliktus okozta humanitárius válság volt. Az államtitkár aláhúzta az ICRC elsődleges szerepét a humanitárius válság enyhítésében, és hazánk támogatásáról biztosította a szervezet munkáját. Emellett hangsúlyozta, hogy Magyarország szomszédos országként elsősorban a béke megteremtésében érdekelt, valamint ismételten felhívta a figyelmet a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetére.

Sztáray Péter megbeszélést folytatott Tomas Lamanauskas-szal, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) főtitkár-helyettesével is. Az államtitkár gratulált a főtitkár-helyettes kinevezéséhez, valamint érdeklődött a szervezet prioritásairól. Tomas Lamanauskas tájékoztatást adott az ITU Ukrajnának nyújtott eddigi támogatásáról, illetve a szervezet tevékenységével kapcsolatos jövőbeni célkitűzésekről.

A munkalátogatás végén az államtitkár nagykövetek egy csoportjával folytatott megbeszélést a genfi nemzetközi szervezetekben folyó együttműködés aktuális kérdéseiről.

Forrás: kormany.hu