A Föld napján, 2016. április 22-én került sor az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye Részes Feleinek 21. Konferenciáján 2015 decemberében, Párizsban elfogadott klíma-megállapodás ünnepélyes aláírási ceremóniájára az ENSZ New York-i székházában.

A magas szintű rendezvény ideje alatt 175 tagállam írta alá a megállapodást, 15 pedig ratifikálta azt. A mintegy 60 állam- és kormányfő részvételével lezajlott esemény célja a Párizsban kialakult politikai momentum fenntartása, a megállapodás mielőbbi hatálybalépésének elősegítése, valamint a Részes Felek újabb klíma-kötelezettségvállalásokra való sarkallása volt. Az ENSZ főtitkára, a megállapodás letéteményeseként felhívta a tagállamokat a dokumentum mihamarabbi ratifikálásra.

Hazánk képviseletében a New York-i eseményen Áder János köztársasági elnök látta el kézjegyével a klímavédelmi megállapodást. Felszólalásában Elnök úr a végrehajtás mihamarabbi megkezdése fontosságának kihangsúlyozása mellett javaslatot tett arra, hogy a tíz legnagyobb kibocsátó ország mielőbb kezdjen konzultációt kibocsátásuk további csökkentése érdekében. Egyidejűleg felhívta a G20 országcsoportot, hogy az OECD közreműködésével gyorsítsa fel a biztonságos, olcsó és fenntartható energiatárolás megvalósíthatóságával kapcsolatos kutatásokat.

Áder János New York-i beszéde elérhető a Köztársasági Elnöki Hivatal hivatalos honlapján: http://www.keh.hu/beszedek.