2016. február 16-án 93 éves korában elhunyt Boutros Boutros-Ghali az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) hatodik főtitkára.

Elhunyt Boutros Boutros-Ghali volt ENSZ-főtitkár

 

2016. február 16-án 93 éves korában elhunyt Boutros Boutros-Ghali az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) hatodik főtitkára. Halálának hírét az ENSZ Biztonsági Tanácsa jelentette be. 

A kairói születésű veterán egyiptomi diplomata 1992-1996 között töltötte be a világszervezet vezető tisztségét, az első afrikai származású főtitkár volt a szervezet élén.

Hivatali ideje alatt a szervezetnek számos komoly konfliktussal kellett szembenéznie (Haiti, Szomália, ruandai népirtás, délszláv válság). Nevéhez fűződik az ENSZ hidegháborús időszak utáni politikájának kialakítása, a szervezet preventív diplomáciai és békefenntartási szerepének megerősítése, valamint az ENSZ strukturális és menedzsment reformjának szorgalmazása.

Boutros-Ghali 1977-1991 között államminiszteri tisztséget töltött be, aktív szerepe volt az Egyiptom és Izrael által 1979-ben kötött békemegállapodás létrejöttében. 1987-től az egyiptomi Parlament tagja, 1991-től főtitkárrá választásáig külügyekkel foglalkozó miniszterelnök-helyettes volt. 1997-2002 között a francia nyelvű országok szervezetének, a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének volt a főtitkára, tagja volt a Hágai Nemzetközi Jogi Akadémia Igazgató Tanácsának, 2003-2012 között az Egyiptomi Emberi Jogok Nemzeti Tanácsának igazgatója volt.  

Ban Ki-Mun jelenlegi ENSZ-főtitkár közleményében úgy emlékezett meg a volt főtitkárról, mint aki kitörölhetetlen nyomot hagyott a szervezet történelmében, méltatta az ENSZ és alkalmazottai iránti elkötelezettségét és tevékenységét egy olyan időszakban, amikor a konfliktusok rendezése érdekében jelentősen megnövekedett az ENSZ békefenntartási tevékenysége iránti igény.