Hírek

Magyarország következő ENSZ ifjúsági küldötte szerepe élén Kovács Domokos Péter

2022. január 12-én került sor az ENSZ Ifjúsági Küldött Program átadó ünnepségére, ahol Kelemen Balázs, ifjúsági delegált ünnepélyes keretetek között átadta Magyarország következő ENSZ ifjúsági küldötte tisztségét Kovács Domokos Péternek. Az átadó ünnepségen részt vett Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár, Ballester-Bólya Boglárka, európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Bogyay Katalin, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, Pál Norbert, a Külgazdasági és Külügyminisztérium ENSZ területért felelős főosztályvezető-helyettese, valamint a Nemzeti Ifjúsági Tanács és a Nemzetközi Diplomáciai Társaság mellett a kormányzati és civil szféra további képviselői is, akik megköszönték a leköszönő ifjúsági delegált áldozatos munkáját, valamint támogatásukról biztosították az új küldöttet célkitűzéseinek megvalósításában.

Tovább a teljes cikkre

„Strong Borders, Safe Europe!” - Budapesti Migrációs Konferencia

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében 2021. december 10-én került megrendezésre az első Budapesti Migrációs Konferencia (Budapest Conference on Migration 2021) „Strong Borders, Safe Europe!” címmel, a Magyarországon akkreditált misszióvezetők és diplomaták részvételével. A nemzetközi konferencia célja az volt, hogy megfelelő platformot biztosítson a különböző migrációs álláspontok megjelenítésének.

Tovább a teljes cikkre

Magyar részvétel az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakának magas szintű hetén

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2021. szeptember 20-23. között részt vett az ENSZ Közgyűlés magas szintű hetén, valamint felszólalt az ENSZ Közgyűlés általános vitáján, továbbá részt vett és felszólalt a közgyűlés margóján megrendezett Külügyminiszterek Tanácsának informális ülésén, és a Forum of Small States (FOSS) kiválasztott tagjai számára - Szingapúr által - szervezett munkaebéden, valamint 8 ENSZ kísérőrendezvényen is. Emellett kétoldalú találkozót bonyolított le 19 tagállami és 3 üzleti partnerrel, bilaterális találkozókat folytatott 6 ENSZ tisztségviselővel, katolikus egyház és zsidó szervezetek képviselőivel, a politikai élet kiemelt szereplőivel, továbbá interjúkat adott a jelentősebb amerikai és nemzetközi sajtóorgánumoknak (CNN, Al Jazeera, NewsMax, CGTN, Politico, Washington Examiner, TASS, Ria Novosti, Associated Press).

Tovább a teljes cikkre

Magyarország ENSZ-tagságának 65. évfordulója alkalmából rendezett online esemény

2020. december 14-én került megrendezésre Magyarország ENSZ-csatlakozásának 65. évfordulója alkalmából megrendezett online esemény, amelyen Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár tartott előadást a hazánk által elért kiemelkedő sikerekről és a képviselt legfontosabb magyar érdekekről a szervezetben.

Tovább a teljes cikkre

Meghívó Magyarország ENSZ-hez való csatlakozásának 65. évfordulója alkalmából szervezett online ünnepségére

Magyarország 65 évvel ezelőtt, 1955. december 14-én nyert felvételt az Egyesült Nemzetek Szervezetébe. E jeles évforduló alkalmából egy online esemény kerül megrendezésre, melynek részletei az alábbi leírásban található.

Tovább a teljes cikkre

Az ENSZ fennállásának 75. évfordulója

Tovább a teljes cikkre

Sztáray Péter államtitkár bemutatkozó látogatáson fogadta Roland Schilling UNHCR képviselőt

Sztáray Péter államtitkár 2020. október 15-én bemutatkozó látogatáson fogadta Roland Schillinget, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) budapesti székhelyű, Közép-Európai Regionális Képviseletének új képviselőjét, aki átadta megbízólevelét az államtitkár részére.

Tovább a teljes cikkre

Az ENSZ Világélelmezési Program a Nobel béke-díj jutalmazottja

Tovább a teljes cikkre

Elkészült Magyarország első önkéntes nemzeti jelentése a Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030 hazai végrehajtása terén elért eddigi eredményekről

Tovább a teljes cikkre

Magyarországot beválasztották az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába


Október 28-án az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (EJT) tizennégy új tagjáról döntött az ENSZ Közgyűlése a 2017-2019 közötti időszakra vonatkozóan. A pályázat bejelentése óta eltelt négy és fél évben folytatott összehangolt kampány eredményeként Magyarország a Kelet-európai országok (EEG) csoportjában versenyző Horvátországot és Oroszországot megelőzve került az EJT tagjai közé az elkövetkező 3 évre.

Tovább a teljes cikkre

Elhunyt Boutros Boutros Ghali

2016. február 16-án 93 éves korában elhunyt Boutros Boutros-Ghali az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) hatodik főtitkára.

Tovább a teljes cikkre

Az UNICEF és Magyarország megállapodást írt alá az első UNICEF globális szolgáltató központ létrehozásáról

NEW YORK/BUDAPEST, 2015. június 15. – Magyarország kormánya és az UNICEF ma megállapodást írt alá, amely szerint az UNICEF globális szolgáltató központja Budapesten jön létre. Az új Központ célja – amely a globális gyermekvédelmi szervezet első ilyen jellegű székhelye – hogy javítsa a szervezet teljesítményét és csökkentse annak költségeit azáltal, hogy központosítja a legfontosabb pénzügyi tevékenységeket és emberi erőforrásokat.

Tovább a teljes cikkre

Az ENSZ Közgyűlése magyar kezdeményezésre a statisztika világnapjává nyilvánította 2015. október 20-át

Az ENSZ Közgyűlése magyar kezdeményezésre június 3-án konszenzussal fogadta el a 2015. október 20-át a statisztika világnapjává nyilvánító határozatot.

Tovább a teljes cikkre

A terrorizmus az egész civilizációt fenyegeti

A világ országai előtt álló kihívások, köztük a terrorizmus terjedőben vannak. Az Iszlám Állam az egész civilizált világra fenyegetést jelent, ellene csak összefogással, az ENSZ hatékonyságának erősítésével lehet eredményesen fellépni – mondta Szijjártó Péter egy budapesti ENSZ-konferencián.

Tovább a teljes cikkre

A Visegrádi országok külügyminisztereinek közös nyilatkozata az ENSZ Alapokmány elfogadásának 70. évfordulóján

A Visegrádi országok külügyminiszterei 2015. június 26-án közös nyilatkozatot tettek közzé az Egyesült Nemzetek Alapokmánya elfogadásának 70. évfordulója alkalmából.

Tovább a teljes cikkre

Bővítheti budapesti kapacitását az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága

A kormány június 21-i ülésén megtárgyalta és elfogadta a Magyar Köztársaság Kormánya és az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) közötti megállapodás módosításáról szóló jegyzőkönyv szövegének véglegesítéséről és kihirdetéséről szóló előterjesztést. A dokumentumot hamarosan kihirdetik.

Tovább a teljes cikkre

Kirobbanó sikerrel léptek fel a Magyar Állami Operaház művészei az ENSZ fennállásának 70. évfordulója alkalmából tartott ünnepi gálakoncerten

Sam Kutesa, az ENSZ Közgyűlés 69. ülésszakának elnökének meghívására 2015. június 30-án ünnepi gálakoncerten léptek fel az ENSZ palotában a Magyar Állami Operaház szólistái, Szegedi Csaba és Szakács Ildikó. Az ENSZ fennállásának 70. évfordulója alkalmából a Közgyűlés nagytermében 19 országból közel 140 művész lépett fel. A koncert egyik társzervezője a magyar állandó ENSZ misszió volt.

Tovább a teljes cikkre

Konferencia Magyarország 60 évéről a 70 éves ENSZ-ben

A világ országai előtt álló kihívások, köztük a terrorizmus terjedőben vannak. Az Iszlám Állam az egész civilizált világra fenyegetést jelent, ellene csak összefogással, az ENSZ hatékonyságának erősítésével lehet eredményesen fellépni – mondta Szijjártó Péter egy budapesti ENSZ-konferencián.

Tovább a teljes cikkre

Az ENSZ tagállamai Globális Partnerséget vállalnak a fenntartható fejlődésért

2015. július 13-16. között, az etiópiai Addisz Abebában került sor a nemzetközi fejlesztésfinanszírozással foglalkozó harmadik ENSZ konferenciára, amelyen Kovács Ádám Zoltán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkára képviselte Magyarországot.

Tovább a teljes cikkre

Bővül az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának budapesti szolgáltatóközpontja

A kormány döntése értelmében területében és létszámában is bővül az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) budapesti szolgáltatóközpontja - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország elkötelezett a plurális demokrácia védelme mellett

A demokratikus értékek és elvek egyetemesek, azok érvényre juttatásának módja azonban az államok szuverén döntésén alapszik – hangsúlyozta Mikola István a Demokráciák Közösségének VIII. miniszteri konferenciáján Salvadorban.

Tovább a teljes cikkre

Aláírták a UNHCR székhely megállapodás módosítását

A Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről Kovács Ádám Zoltán nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) képviseletében Rossella Pagliuchi-Lor, a UNHCR Globális Szolgáltató Központ vezetője írta alá 2015. július 28-án a KKM Panoráma-termében a szervezet magyarországi jogállását szabályozó székhelymegállapodást módosító jegyzőkönyvet, amely elősegíti a UNHCR Budapesten 2008 óta működő Szolgáltató Központ bővítését.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország élen jár a fenntartható fejlődési célok nemzeti végrehajtásáról és monitorozásáról szóló megbeszéléseken

2015. július 20-án Magyarország, a 2015 utáni fenntartható fejlődési agendáról szóló kormányközi tárgyalások margóján, Vietnámmal és az Ázsia-Európa Alapítvánnyal együttműködve teltházas eseményt szervezett. A résztvevők áttekintették a fenntartható fejlődési célok nemzeti szintű végrehajtásának kilátásait az egyes országok tapasztalatait alapul véve, valamint megbeszélést folytattak az adatgyűjtés és statisztikák szerepéről és az ehhez kapcsolódó kihívásokról.

Tovább a teljes cikkre

Elizabeth Haub Környezetvédelmi Diplomáciáért Díjjal ismerték el Kőrösi Csaba, a New York-i magyar ENSZ Képviselet korábbi vezetőjének Fenntartható Fejlődési Célok kialakítása terén végzett munkásságát

A 2015 utáni fenntartható fejlődési keretrendszer kialakítására irányuló tevékenysége, a fenntartható fejlődési célok kialakítására létrehozott Nyílt Munkacsoport (OWG) vezetése során elért eredményei elismeréseként az OWG volt társelnökét Kőrösi Csabát, az ENSZ-képviselet volt állandó képviselőjét az Elizabeth Haub Környezetvédelmi Diplomáciáért Díjjal tüntették ki. Ugyanebben az elismerésben részesült Macharia Kamau nagykövet, kenyai állandó képviselő, az OWG másik társelnöke is.

Tovább a teljes cikkre

A hatékonyság növelése érdekében újították meg a minisztériumot

A hatékonyság növelése érdekében újították meg a külgazdasággal és a külügyekkel foglalkozó minisztériumot - mondta a Külgazdaság és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára pénteken, Budapesten a 23. Sziget Fesztiválon.

Tovább a teljes cikkre

Legyen mindennél hangosabb Hirosima üzenete!

Elengedhetetlen, hogy egyetemlegessé és jogilag kötelező erejűvé váljon a nukleáris kísérletek teljes betiltása – hangoztatta Mikola István külügyi államtitkár az úgynevezett Átfogó Atomcsend-szerződés (CTBT) felülvizsgálati konferenciáján augusztus 24-én Hirosimában.

Tovább a teljes cikkre

Megnyílt az UNICEF globális szolgáltatóközpontja Budapesten

Megnyílt az UNICEF globális szolgáltatóközpontja Budapesten.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az ünnepélyes megnyitón elmondta: a budapesti központból fogják támogatni, kiszolgálni az ENSZ gyermekvédelmi programjait világszerte. A központ a pénzügyi, humán és informatikai hátteret biztosítja a programokhoz.

Tovább a teljes cikkre

Kulcsszerepe van az egészségügynek a fejlődés fenntartásában

Nem akadályozhatják gazdasági megfontolások a politika emberközpontúságát – jelentette ki Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár Vilniusban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottságának ülésén.

Tovább a teljes cikkre

Főhajtás a holokauszt roma áldozatai előtt

Amikor a holokausztról áldozataira emlékezünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a borzalmak roma elszenvedőit sem – hangoztatta Mikola István külügyi államtitkár a Roma Holokauszt Kiállítás megnyitóján New Yorkban, a magyar állandó ENSZ-képviselet épületében.

Tovább a teljes cikkre

Az új globális fenntartható fejlődési keretrendszer elfogadása

Ha a világ országai az év végi párizsi klímacsúcson nem lesznek eredményesek a klímaváltozás elleni fellépésben, akkor nem lesz teljesíthető egy sem az ENSZ pénteken elfogadott fenntartható fejlesztési céljai közül, s ez végeredményben megnöveli a háború és migráció felerősödésének veszélyét - figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök pénteken a világszervezet fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján, New Yorkban.

Tovább a teljes cikkre

Magyar delegáció részvétele az ENSZ Közgyűlés 70. ülésszakán

Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár ENSZ Közgyűlési programjaival kapcsolatos hírek:

Tovább a teljes cikkre

Magyarország hosszú távú érdeke a Telecom World sikere

Magyarország ásványkincsek helyett, tudástőkéjét kívánja értékesíteni a világpiacon, éppen ezért hosszútávon rendkívül érdekelt abban, hogy jól sikerüljön a Telecom World infokommunikációs konferencia és kiállítás - mondta Mikola István államtitkár a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) által fémjelzett konferenciát megnyitó sajtótájékoztatón.

Tovább a teljes cikkre

Statisztikai Világnap, 2015. október 20.

Bár a statisztika egy bonyolult, elvont tudományként él a köztudatban, az adatok formájában hozzánk eljutó információk szinte észrevétlenül átszövik mindennapjainkat. Amellett, hogy saját döntéseink jelentős részét a statisztikai adatok által közvetített tényszerű információk alapján hozzuk meg, a hivatalos statisztikák a kormányzati döntéshozás legfőbb eszközeiként közvetetten is befolyásolják életünket. Éppen e jelenségre, a statisztika fontosságára próbálta felhívni a világ figyelmét az ENSZ közgyűlése azzal, hogy 2015. október 20-át és a továbbiakban minden ötödik év ugyanezen napját Statisztikai Világnappá nyilvánította.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország alakítója az infokommunikációs szektor változásainak

Magyarország nem csak követője, hanem alakítója is az infokommunikációs szektor változásainak a magyar találékonyság és szorgalom sok fontos ugrást eredményezett már az IT világ fejlődésében, megalapozva ezzel Magyarország digitális fejlettségét - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) világkonferenciájának zárórendezvényén csütörtökön, Budapesten.

Tovább a teljes cikkre

Dr. Mikola István nyitotta meg a nyolcadik alkalommal megrendezett Budapesti Emberi Jogi Fórumot

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében 2015. november 12-én és 13-án immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a Budapesti Emberi Jogi Fórumot. Az előző évekhez hasonlóan a konferencia lehetőséget biztosít az emberi jogok nemzeti és nemzetközi szakértői, kormányzati és nem-kormányzati szervezetek képviselői, valamint tudományos kutatók számára a közös érdeklődésre számot tartó aktuális kérdések megvitatására.

Tovább a teljes cikkre

Áder János köztársasági elnök beszéde Párizsban, a „COP 21” klímakonferencián

2015. november 30.

Tovább a teljes cikkre

Jelentkezési lehetőség az ENSZ Genfi Hivatalának nyári képzési programjára

Az ENSZ Genfi Hivatala nyári képzési programot hirdet 23 és 35 éves kor közötti, egyetemi képzésben részt vevő diákok számára Humanitárius Segítségnyújtás és Fejlesztés témájában.

Tovább a teljes cikkre

50 éves az ENSZ Fejlesztési Programja

Kovács Ádám Zoltán helyettes államtitkár február 24-én részt vett az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) létrehozásának 50. évfordulója alkalmából New Yorkban megrendezett magas szintű ülésen.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország elkötelezett az emberi jogok egyetemessége iránt

Kovács Ádám Zoltán nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár részt vett és felszólalt az ENSZ Emberi Jogi Tanács (EJT) 31. ülésszakának magas szintű szegmensén Genfben.

Tovább a teljes cikkre

Hangsúlyos magyar jelenlét az ENSZ nők helyzetét vizsgáló bizottságának ülésén

2016. március 14-én indul a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság (Commission on the Status of Women, CSW) két hétig tartó 60. ülésszaka. Bogyay Katalin ENSZ nagykövet elmondta, hogy a nők, családok és lányok védelme tematikában a 60. ülésszak magyar prioritásai központjában a nők és lányok tehetséggondozása, a modernkori rabszolgaság elleni harc, a nők kiszolgáltatottsága és a vízhez való hozzáférés joga, valamint a fenntartható vízgazdálkodás állnak.

Tovább a teljes cikkre

Díszdoktori cím adományozása Bogyay Katalin ENSZ nagykövet részére

Magyarország ENSZ nagykövete, Bogyay Katalin, díszdoktori címet kapott a Pannon Egyetemtől a multilaterális és kulturális diplomáciában végzett kiemelkedő nemzetközi munkája elismeréseként.

Tovább a teljes cikkre

Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár üzenete a Víz Világnapján

A víz világnapja idén a víz és a munkahelyek kapcsolatával foglalkozik. A világ munkavállalóinak közel fele, 1,5 milliárd ember vízhez kapcsolódó ágazatokban dolgozik, és szinte minden munkahelyen létfontosságú az édesvíz-utánpótlás biztosítása.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország a fenntartható fejlődési célok sikeres megvalósítását szorgalmazza

Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár Bakuban, Magyarország képviseletében szólalt fel az ENSZ Civilizációk Szövetségének „Együttélés Befogadó Társadalmakban” témájú, 7. Globális Fórumán.

Tovább a teljes cikkre

A Párizsi Megállapodás ünnepélyes aláírási ceremóniája az ENSZ New York-i székházában

A Föld napján, 2016. április 22-én került sor az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye Részes Feleinek 21. Konferenciáján 2015 decemberében, Párizsban elfogadott klíma-megállapodás ünnepélyes aláírási ceremóniájára az ENSZ New York-i székházában.

Tovább a teljes cikkre

Dr. Mikola István államtitkár részvétele az ENSZ Civilizációk Szövetsége bakui Globális Fórumán

Dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár úr 2016. április 25-27. között Magyarország képviseletében részt vett és felszólalt az ENSZ Civilizációk Szövetsége által „Együttélés befogadó társadalmakban” címmel megrendezett 7. Globális Fórumán Bakuban.

Tovább a teljes cikkre

Magyarország ENSZ emberi jogi felülvizsgálata

Trócsányi László igazságügyi miniszter vezette delegáció mutatta be Magyarország emberi jogi helyzetét az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtti, úgynevezett egyetemes időszakos felülvizsgálat (UPR) során 2016. május 4-én Genfben.

Tovább a teljes cikkre

Magas szintű közgyűlési esemény az Agenda 2030 végrehajtásával kapcsolatosan

Az ENSZ Közgyűlés elnöke 2016. április 21-én magas szintű ülést szervezett a 2015 szeptemberében elfogadott 2030 fenntartható fejlődési keretrendszer gerincét alkotó fenntartható fejlődési célok (SDG-k) végrehajtásának elősegítése érdekében. Az esemény célja a kormányzatok, magánszektor, civil társadalom és valamennyi érintett szereplő mobilizálása volt.

Tovább a teljes cikkre

Áder János köztársasági elnök részvétele a Vízügyi Elnöki Testület alakuló ülésén

A New York-i magas szintű események margóján, 2016. április 21-én került sor a Ban Ki-Mun ENSZ főtitkár és Jim Yong Kim, a Világbank Csoport elnöke által életre hívott Vízügyi Elnöki Testület (VET / High Level Panel on Water – HLPW) alakuló ülésére. A tíz elnökből és miniszterelnökökből álló, a vízzel kapcsolatos fenntartható fejlődési célkitűzések elérését elősegíteni hivatott testületbe – eddigi tevékenysége elismeréseként – Áder János köztársasági elnök is meghívást kapott.

Tovább a teljes cikkre

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvétele az ENSZ Közgyűlés béke és biztonság témájában tartott magas szintű ülésén

2016. május 10-11-én a New York-i ENSZ-székházban magas szintű közgyűlési ülésre került sor a nemzetközi béke és biztonság témájában, melyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vett részt és szólalt fel.

Tovább a teljes cikkre

Pályázati Felhívás: Művészeti és Rövidfilmverseny Diákoknak 2016

Az évente megrendezésre kerülő „This Human World” című bécsi emberi jogi filmfesztiválra idén december első hetében kerül sor. A fesztivál keretében művészeti és rövidfilmversenyt hirdetnek, melyre 10 és 20 év közötti diákok jelentkezését várják.

Tovább a teljes cikkre

Felhívás ENSZ Civilizációk Szövetsége ösztöndíjra

Az ENSZ Civilizációk Szövetsége (United Nations Alliance of Civilizations, UNAOC) két hetes ösztöndíjprogramot hirdet 25 és 38 év közötti fiatalok részére. Az idei program témája az idegengyűlölet és szélsőségesség megelőzése az oktatás eszközével, a kultúrák és vallások közötti párbeszéd jegyében.

Tovább a teljes cikkre

Dr. Mikola István államtitkár felszólalása a Humanitárius Világcsúcs plenáris ülésén

Dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár képviselte Magyarországot az Isztambulban 2016. május 23-24. között megrendezett Humanitárius Világcsúcson, melynek május 23-i plenáris ülése Dr. Mikola István elnökletével zajlott.

Tovább a teljes cikkre

Újraválasztották Dr. Lovászy László Gábort az ENSZ Fogyatékossággal Élők Jogaival Foglalkozó Bizottságába

Június 14-én a New York- i ENSZ közgyűlési teremben választották meg az ENSZ Fogyatékossággal Élők Jogaival Foglalkozó 18 tagú Bizottságának (CRPD) 9 új tagját. A 18 jelölt közül Dr. Lovászy László Gábor nagy támogatással került újra a bizottságba a 2017-20-as időszakra.

Tovább a teljes cikkre

Az 1956-os forradalommal kapcsolatos titkosított ENSZ-akták kutathatóvá váltak

Hazánk New York-i ENSZ képviselete kitartó munkájának köszönhetően kutathatóvá váltak az ENSZ Levéltárban és a Columbia Egyetemen őrzött, 1956-os forradalommal, és az erre vonatkozó ENSZ-ben zajló folyamatokkal kapcsolatos dokumentumok

Tovább a teljes cikkre

Az ENSZ Biztonsági Tanács új nem állandó tagjainak megválasztása

Az ENSZ Közgyűlése 2016. június 28-án megválasztotta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) új nem-állandó tagjait a 2017-2018-as időszakra

Tovább a teljes cikkre

Magyar részvétel az ENSZ Közgyűlés 71. ülésszakának magas szintű hetén

2016. szeptember 20-án kezdődött az ENSZ Közgyűlés 71. ülésszakának magas szintű hete, amelyen a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezette delegáció vett részt.

Tovább a teljes cikkre

Dr. Mikola István felszólalásai az ENSZ Közgyűlés 71. ülésszaka alkalmából rendezett eseményeken

Dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár az ENSZ Közgyűlésének 71. ülésszaka alkalmával New Yorkba látogatott, ahol több, Magyarország számára kiemelten fontos rendezvényen is felszólalt.

Tovább a teljes cikkre

Budapesti Emberi Jogi Fórum / Budapest Human Rights Forum

9. Budapesti Emberi Jogi Fórum - 2016. november 17-18.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 2016. november 17-én és 18-án immáron kilencedik alkalommal rendezi meg a Budapesti Emberi Jogi Fórumot. Az előző évekhez hasonlóan a konferencia lehetőséget biztosít az emberi jogok nemzeti és nemzetközi szakértői, kormányzati és nem-kormányzati szervezetek képviselői, valamint tudományos kutatók számára a közös érdeklődésre számot tartó aktuális emberi jogi kérdések megvitatására. A 9. Budapesti Emberi Jogi Fórum témaköreit az adott tematika egy-egy elismert, magyar emberi jogi szakértője moderátori közreműködésével vitatják meg a panelbeszélgetések előadóinak referátumát követően a résztvevők.

Tovább a teljes cikkre

Megnyitották az Egészségügyi Világszervezet Budapesti Központját

“Jelentőségteljes esemény mindannyiunk számára, hogy tanúi lehetünk a magyar Kormány és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös törekvése megvalósulásának, a WHO új Budapest Központjának létrehozásának, amellyel hozzájárulunk a szervezet hatékonyságának további növeléséhez” – mondta Dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár a WHO Budapesti Központjának hivatalos megnyitóján. Hangsúlyozta, hogy a Központ megnyitása egy a magyar Kormány és az Egészségügyi Világszervezet közötti sikeres tárgyalási folyamat eredménye, amely előrevetíti a két fél közötti szoros együttműködés újabb szintre emelését.

Tovább a teljes cikkre

Dr. Izsák-Ndiaye Rita pályázata az ENSZ Faji Megkülönböztetés Felszámolásával Foglalkozó Bizottságba (CERD)

Dr. Izsák-Ndiaye Rita az ENSZ Faji Megkülönböztetés Felszámolásával Foglalkozó Bizottságba (CERD) benyújtott pályázatához kapcsolódóan 2017. március 22-én kampányrendezvényre került sor a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a Magyarországra akkreditált diplomaták részvételével.

Tovább a teljes cikkre

Rövidfilmverseny Diákoknak this human world 2017

This human world (thw) emberi jogi filmfesztivál – A bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodája az osztrák, szlovén, magyar és szlovák iskolákkal együttműködésben 2017-ben is megrendezi az Emberi Jogi Rövidfilmversenyt.

Tovább a teljes cikkre

Alliance 8.7 kezdeményezés – regionális konzultáció Budapesten

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szervezésében, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2017. június 29-30-án került megrendezésre az Alliance 8.7 európai és közép-ázsiai regionális konzultáció. A konferencia célja az ENSZ Agenda 2030 8.7-es számú fenntartható fejlődési alcélban felsorolt globális problémák, mint a modernkori rabszolgaság, kényszer- és gyermekmunka, valamint emberkereskedelem ellen küzdő szereplők (pl. nemzetközi szervezetek, államok, vállalatok, szakszervezetek, civil szervezetek) közötti együttműködés és koordináció elmélyítése volt.

Tovább a teljes cikkre

Dr. Dancs Ferenc helyettes államtitkár részvétele az ENSZ Magas Szintű Politikai Fórumán

Dr. Dancs Ferenc nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár Magyarország képviseletében részt vett és felszólalt a Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030 (Agenda 2030) végrehajtásának átfogó nyomon követésért felelős Magas Szintű Politikai Fórum (high-level political forum on sustainable development – HLPF) július 17-19. közötti miniszteri szegmensén New Yorkban.

Tovább a teljes cikkre

Megnyílt a Vöröskereszt és Vörös Félhold új székhelye Budapesten

2017. július 6-án Dr. Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára és Elhadj As Sy, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének főtitkára ünnepélyesen felavatták az IFRC Európai Regionális Hivatalának és Globális Szolgáltató Központjának elhelyezéséül szolgáló budapesti irodákat.

Tovább a teljes cikkre

Dr. Izsák-Ndiaye Rita beválasztása az ENSZ Faji Megkülönböztetés Felszámolásával Foglalkozó Bizottságba (CERD)

2017. június 22-én New Yorkban megválasztották az ENSZ Faji Diszkrimináció Felszámolásával Foglalkozó Bizottság (CERD) 9 új tagját. Magyarország jelöltje, Dr. Izsák-Ndiaye Rita kimagasló eredménnyel került be a Bizottság tagjai közé a 2018-2021-es időszakra.

Tovább a teljes cikkre

Budapesti Emberi Jogi Fórum 2017 / Budapest Human Rights Forum 2017

10. Budapesti Emberi Jogi Fórum - 2017. november 28-29.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Főoldal

Navigáció