Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár részt vett és felszólalt az ENSZ Közgyűlésének az izraeli helyzettel kapcsolatban összehívott 10. vészhelyzeti ülésszakának 2023. október 26-i ülésén.

Két nappal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ENSZ Biztonsági Tanácsban tett felszólalását követően az államtitkár a Közgyűlés fórumán is elítélte a Hamász barbár támadását az izraeli emberek ellen és kiállt Izrael önvédelemhez való jogáért. 

Az október 7-ei terrortámadás óta robbanásveszélyessé vált közel-keleti helyzet vonatkozásában elmondta, a nemzetközi közösségnek kötelessége fellépni a terrorizmus minden formájával szemben, és hazánk egyetért Izrael határozott, az izraeli lakosság védelmét szolgáló fellépésével. Felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi közösségnek minden erőfeszítést meg kell tennie annak érdekében, hogy elkerülje a konfliktus regionális eszkalációját, hogy el lehessen kerülni azt, hogy a terrorista szervezetek elleni harc nemzetek és országok közötti háborúvá váljon.

(forrás: kormany.hu)