Amikor a holokausztról áldozataira emlékezünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a borzalmak roma elszenvedőit sem – hangoztatta Mikola István külügyi államtitkár a Roma Holokauszt Kiállítás megnyitóján New Yorkban, a magyar állandó ENSZ-képviselet épületében.

2015. szeptember 11. 14:29

Nagyrészt még mindig feltáratlanok a keleti (roma), valamint a nyugati (szintó) cigányság ellen elkövetett második világháborús rémtettek – emlékeztetett a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára New Yorkban, a Roma Holokauszt kiállítás pénteki megnyitóján, hazánknak a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnöksége alkalmából. Becslésekre utalva Mikola István elmondta: körülbelül félmillió romát és szintót érintett a népirtás; deportálták, megsemmisítő táborokba hurcolták őket. Vagy az éhezés és a betegség végzett velük, vagy a kivégzés várt rájuk – és a borzalom nem kímélte falvaikat sem.

Mikola István emlékeztetett rá, hogy a náci üldöztetés roma és szintó túlélői - számos társadalmi és politikai tényező miatt - évtizedeken át hallgatásba burkolóztak, és csak nagyon ritkán beszéltek a történtekről, szenvedéseik ezért nagyrészt észrevétlenül maradtak. A helyzetet nehezíti, hogy 1945 után több országban nem ismerték el, nem is vették tudomásul az őket ért faji üldöztetést, ráadásul évtizedek óta diszkriminatív gyakorlatot folytatnak velük szemben. A túlélők elbeszéléseinek kulcsfontosságúvá kell válnia a holokausztról szóló tanításban – hangoztatta az államtitkár -, amely egyetemes emlékeztetőként figyelmeztet: ilyen soha többé nem fordulhat elő. Emellett természetesen méltó tisztelettel kell adóznunk az áldozatoknak, egyúttal fel kell lépnünk a roma közösségeket érő diszkriminatív gyakorlat ellen.

A kiállítás helyszíne kapcsán Mikola István emlékeztetett a napra pontosan tizennégy évvel ezelőtti, néhány háztömbnyire történt terrortámadásra, amely „örökre megváltoztatta a világot”. Azon a napon, 2001. szeptember 11-én háromezer ártatlan ember vesztette életét, hatezren sebesültek meg a World Trade Center elleni támadásban. Az államtitkár a kormány nevében biztosította az egybegyűlteket arról, Magyarország szilárdan áll az Egyesült Államok és szövetségesei mellett, hogy közösen vegyék fel a harcot a szabadság, a demokrácia és a jólét védelmében. A holokausztra emlékezés fontos szerepet játszik abban – mondta az államtitkár -, hogy sikerrel lehessen fellépni a modern rasszizmus és az intolerancia ellen, az emberi értékek, méltóság megóvása érdekében.

Mikola István emlékeztetett rá, hogy Magyarország az Európai Unió Tanácsának elnöksége idején egy keretprogram kimunkálása révén jelentős lépést tett a romák uniós szintű integrációjának előmozdítására, „Megértettük, hogy széles európai együttműködésre van szükség az integráció számos problémájának megoldásában. Ugyanez a helyzet, amikor a roma holokausztról beszélünk, mert a történtek felemeléséhez, tisztességes értékeléséhez ugyancsak nemzetközi platformra van szükség” – mondta Mikola István. Hozzáfűzte: ehhez nagyon sokat tehet hozzá a magyar IHRA-elnökség.

Az államtitkár New Yorkban informális megbeszélést folytatott Ban Ki-mun ENSZ-főtitkárral, és találkozott Pásztor Jánossal, az ENSZ klímaváltozásért felelős főtitkár-helyettesével is.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)