A nemzetközi szervezeteknek mindent meg kell tenniük azért, hogy további államok csatlakozzanak az Izrael és több arab ország viszonyát normalizáló Ábrahám-megállapodásokhoz, amelyek évtizedek után elhozták a béke reményét a Közel-Keletre - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ közgyűlésén hétfőn New Yorkban.

A tárcavezető a közel-keleti békefolyamattal kapcsolatos magas szintű ülésen arra figyelmeztetett, hogy a térség helyzete közvetlen kihatással van Európa, és különösen Közép-Európa biztonságára. "Ezért számunkra, magyarok számára rendkívül fontos a béke és a nyugalom a Közel-Keleten" - emelte ki.

Majd rámutatott, hogy a régió instabilitása rendre a migrációs nyomás erősődésével jár, ráadásul most, az ukrajnai háború idején Európa nem lenne képes egy újabb súlyos biztonsági válság kezelésére. Szijjártó Péter a fegyveres konfliktusok résztvevőit tárgyalásokra, a kommunikáció csatornáinak nyitva tartására szólította fel. Illetve hangsúlyozta, hogy a nemzetközi szervezeteknek kerülniük kellene az egyoldalúnak, elfogultnak tekinthető lépéseket és határozatokat, amelyek kizárólag az egyik félre hárítanák a felelősséget.

Emlékeztetett rá, hogy az utóbbi évtizedek során számos kísérletet tettek különböző szereplők a közel-keleti béke megteremtésére, ezek azonban mind kudarcot vallottak, s ezen időszak alatt emberek ezrei estek áldozatául a konfliktusnak. A miniszter úgy vélekedett, hogy az Ábrahám-megállapodások képében eljött a béke reménye, ugyanis ez valós és jelentős pozitív eredményekkel járt: nagykövetségek nyitásával, közvetlen légi járatokkal, a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok élénkülésével.

A miniszter ezért leszögezte, hogy az egyezményeket ki kell terjeszteni, ennek érdekében a nemzetközi szervezeteknek is mindent meg kellene tenniük. Végül pedig Donald Trump előző amerikai elnököt méltatta, amiért sikerült tető alá hoznia az Ábrahám-megállapodásokat, továbbá az abban részes országokat, Izraelt, Bahreint, az Egyesült Arab Emírségeket és Marokkót. "Reméljük, hogy ezen országok listája a jövőben bővülni fog" - fogalmazott.

(forrás: kormany.hu)