Ha a világ országai az év végi párizsi klímacsúcson nem lesznek eredményesek a klímaváltozás elleni fellépésben, akkor nem lesz teljesíthető egy sem az ENSZ pénteken elfogadott fenntartható fejlesztési céljai közül, s ez végeredményben megnöveli a háború és migráció felerősödésének veszélyét - figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök pénteken a világszervezet fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján, New Yorkban.

A 2015. szeptember 25-27. között New Yorkban megrendezett Fenntartható Fejlődési Csúcson az ENSZ 193 tagállama egyhangú döntéssel fogadta el az új globális fenntartható fejlődési keretrendszert (The 2030 Agenda for Sustainable Development), amely a szegénység felszámolását és a fenntartható jövő felépítését tűzi ki célul 2030-ig. A találkozón részt vevő állam- és kormányfők megerősítették az agenda gerincét alkotó, magyar és kenyai vezénylettel kidolgozott fenntartható cél- és alcél-rendszert is.

A Fenntartható Fejlődési Csúcson részt vevő magyar delegációt Áder János köztársasági elnök vezette, aki az első napon elmondott beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik a Római Klub jelentése után több mint 40 évvel lehetővé tették, hogy a világszervezet tagállamai megállapodhassanak a fenntartható fejlődési célokról. Áder János felszólalása során kiemelte a fenntartható fejlődési keretrendszer és a klímaváltozás összefüggéseit, jelezve, hogy utóbbi megállítása nélkül a keretrendszer valamennyi céljának végrehajtása is veszélybe kerül.

A Fenntartható Fejlődési Csúcsot megelőzően, az ENSZ Közgyűlés 70. ülésszakának ünnepélyes megnyitóján az amerikai körúton lévő Ferenc pápa is beszédet mondott, melynek során kiállt a szegénység megszüntetése és a kirekesztettek bevonása mellett. A katolikus egyházfő a fenntartható fejlődési keretrendszert a remény fontos jeleként értelmezte, valamint kifejtette, hogy biztos a decemberi párizsi klímacsúcs sikeres kimenetelében.