Magas Szintű Politikai Fórum

Az Agenda 2030 végrehajtásának nyomon követéséért és felülvizsgálatáért felelős legfőbb globális szerv a Magas Szintű Politikai Fórum (High-Level Political Forum, HLPF), mely évente miniszteri szinten a Gazdasági és Szociális Tanács (ECOSOC), valamint négyévente állam- és kormányfői szinten is, a Közgyűlés keretei között kerül sor.

Az ECOSOC égisze alatt, minden év júliusában megrendezett miniszteri szintű Fórumon – évekre lebontva és témakörökbe rendezve a prioritásokat –  tematikus felülvizsgálatot végeznek,  melynek zárásaként az érdekelt felek politikai nyilatkozatot fogadnak el. Minden évben, az adott év tematikájától függetlenül a végrehajtás eszközeivel foglalkozó 17. cél megvalósításával kapcsolatos előrehaladás bemutatása is napirendre kerül a HLPF keretein belül. Ezen kívül a tagállamok lehetőséget kapnak a Keretrendszerben foglaltak nemzeti végrehajtásával kapcsolatosan tett lépéseik, jó gyakorlatok megosztására, valamint önkéntes nemzeti beszámolók bemutatására.

Hazánk 2018 júliusában tette meg első önkéntes nemzeti jelentését, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium az érintett minisztériumokkal együttműködésben állított össze. A jelentést a Fórumon Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mutatta be.

A 2020. júliusi ülésszakot is beleszámítva a Keretrendszer elfogadása óta 167 ország tett önkéntes nemzeti jelentést. Ezen felül, az Európai Unió – az Európai Bizottság és a finn EU elnökség szervezésében – 2019-ben számolt be első alkalommal az SDG-k uniós szintű végrehajtásának helyzetéről, és ehhez kötődően a fejlődő országokban végzett tevékenységük hatásairól.

Mindeközben a Közgyűlés égisze alatti Fórumra négyévente kerül sor, melynek fókuszában az SDG-k megvalósításának és az Agenda 2030 egészének átfogó értékelése állnak. Ennek okán  2019-ben, az ENSZ Közgyűlés 74. ülésszakának magas szintű hetén először került megrendezésre a Közgyűlés égisze alatti Fórum. Az esemény az SDG Summit elnevezést viselte, amelyen hazánkat – akárcsak a 2019 szeptemberében megrendezésre került Klímacsúcstalálkozón – Áder János körtársasági elnök úr képviselte.

Menü

Főoldal

Navigáció