Kirobbanó sikerrel léptek fel a Magyar Állami Operaház művészei az ENSZ fennállásának 70. évfordulója alkalmából tartott ünnepi gálakoncerten

Sam Kutesa, az ENSZ Közgyűlés 69. ülésszakának elnökének meghívására 2015. június 30-án ünnepi gálakoncerten léptek fel az ENSZ palotában a Magyar Állami Operaház szólistái, Szegedi Csaba és Szakács Ildikó. Az ENSZ fennállásának 70. évfordulója alkalmából a Közgyűlés nagytermében 19 országból közel 140 művész lépett fel. A koncert egyik társzervezője a magyar állandó ENSZ misszió volt.

Bogyay Katalin Magyarország ENSZ-nagykövete elmondta, hogy nagy megtiszteltetés volt számunkra a felkérés. A magyar művészek fellépése kiváló alkalmat nyújtott  láthatóságunk és elismertségünk növelésére a világszervezet kiemelkedő rendezvényén!

A június 30-án megrendezésre került „Transformative Power of Music” című ünnepi gálakoncert célja az ENSZ-tagság kulturális sokszínűségének bemutatása volt. A jubileumi koncerten való bemutatkozásra a Közgyűlés elnöke csak néhány országot kért fel, köztük Magyarországot. A felkérésnek köszönhetően tudomásunk szerint első alkalommal lépett fel magyar művész ilyen típusú  ENSZ-gálakoncerten az ENSZ-palotában.

Kép letöltése
Fotó: KKM

A koncert részvevőit Sam Kutesa, a Közgyűlés elnöke és Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár köszöntette. A főtitkár beszédében emlékeztetett arra, hogy a koncert az ENSZ történetének egyik kritikus évében kerül sor: a világszervezet fennállásának 70. évfordulója mellett idén kerül sor a fenntartható fejlődési agenda elfogadására és a klímacsúcsra.

Kép letöltése
Fotó: KKM

A műsort az afrikai AIDS áldozatok árva gyermekeinek előadása nyitotta, ezt követően a világzene jeles képviselői, jótékonysági munkát végző művészek léptek fel (Karib-térségbeli, csendes-óceáni, afrikai, arab),világhirű amerikai színészek és énekesek következtek, majd a koncertet a klasszikus zenei előadások zárták. A Magyar Állami Operaház énekesei Erkel Ferenc operáiból adtak elő részleteket. Szegedi Csaba (Bánk Bán: Bordal) és Szakács Ildikó (Hunyadi László: Gara Mária ária) előadása hatalmas sikert aratott. Az előadóművészeket a koncerten a New York City Symphony Orchestra kisérte.

A rendezvényen számos ENSZ-nagykövet és az ENSZ vezető tisztviselői mellett a város képviselői vettek részt. A koncerten való részvétel kiváló lehetőséget adott a magyar kultúra bemutatására a világszervezet kiemelkedő rendezvényén.

A művészek néhány nappal korábban a Magyar Állandó ENSZ-képviselet székházában vettek részt a magyar állandó képviselő nyári szalon rendezvényén, akkor Kodály-dalokat mutattak be.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)

Menü

Főoldal

Navigáció