Magyarország ENSZ emberi jogi felülvizsgálata

Trócsányi László igazságügyi miniszter vezette delegáció mutatta be Magyarország emberi jogi helyzetét az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtti, úgynevezett egyetemes időszakos felülvizsgálat (UPR) során 2016. május 4-én Genfben.

Az ötévente esedékes eljárás keretében a tárcavezető ismertette a Tanács előtt hazánk emberi jogi helyzetét, valamint a legutóbbi 2011-ben kapott ajánlások teljesítését. Trócsányi László hangsúlyozta, hogy a 2011-ben elfogadott Alaptörvény és a jogrendszer ezzel összefüggő megújítása az emberi jogok érvényesülésére is pozitív hatással volt. Az alkotmányjogi panasz intézménye, a megerősített ombudsmani rendszer, a büntetőjogi reform, az áldozatvédelmi rendszer fejlesztése, az antiszemita és romaellenes megnyilvánulások elleni hatékony fellépés eredményeit egyaránt ismertette a miniszter. A tömeges migrációra adott magyar kormányzati válaszok kapcsán Trócsányi László az illetékes szaktárcákkal együtt bemutatott tájékoztatásában hangsúlyozta, hogy a szabályok megfelelnek a nemzetközi és európai jognak, valamint rámutatott arra a gyakran figyelmen kívül hagyott követelmény teljesítésére, amely szerint Magyarország Európa külső határait is eredményesen védi.

Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára a sérülékeny csoportok, vagyis a nők, gyermekek, idősek, fogyatékossággal élők, a roma közösség helyzetét javító intézkedésekről adott számot, különös hangsúlyt fektetve a kormány munkahely-teremtési és családtámogatási politikájának ismertetésére.

A plénumon 86 ENSZ – köztük 21 EU – tagállam tett fel kérdéseket, illetve fogalmazott meg ajánlásokat. Trócsányi László miniszter a felvetésekre részletesen válaszolt, az ajánlások kapcsán pedig elmondta, hogy azokra a kormány az érintett intézmények bevonásával az ősz során ad választ. Ennek kapcsán emlékeztetett, hogy a tárcaközi Emberi Jogi Munkacsoport és annak Civil Kerekasztala folyamatosan figyelemmel kíséri az ajánlások végrehajtását, valamint a felülvizsgálatra történő felkészülésben részt vettek a civil szervezetek. Felhívta továbbá a figyelmet a 2016 novemberében sorra kerülő IX. Budapesti Emberi Jogi Fórumra is.

Magyarország következő UPR felülvizsgálatára várhatóan 2021-ben kerül sor.

 

(Igazságügyi Minisztérium)

Menü

Főoldal

Navigáció