2018. augusztus 18-án, 80 éves korában elhunyt Kofi Annan, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) hetedik főtitkára.

   

Elhunyt Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár

2018. augusztus 18-án, 80 éves korában elhunyt Kofi Annan az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) hetedik főtitkára.

A ghánai származású diplomata két cikluson keresztül, 1997 és 2006 között töltötte be a világszervezet vezető tisztségét, az első fekete-afrikai származású főtitkárként.

Hivatali ideje alatt legfőbb prioritása egy olyan átfogó ENSZ reformprogram megteremtése volt, amely a szervezet revitalizációját és a nemzetközi rendszer hatékonyabb működését célozza. Legfőbb eredményének a 2001-ben, az ENSZ Közgyűlés által elfogadott Millenniumi Fejlesztési Célokat (MDG) tartotta, amelyek a világ történelme során először jelöltek ki olyan globális célkitűzéseket, mint a szegénység felszámolása, vagy a gyermekhalálozás csökkentése. A béke és biztonság, a jogállamiság és az emberi jogok lelkes támogatójaként kezdeményezte az ENSZ békefenntartás megerősítését. Nevéhez fűződik két új kormányközi testület, a Békeépítő Bizottság, és az Emberi Jogi Tanács létrehozása 2005-ben. Központi szerepet játszott az AIDS, a Tuberkulózis és a Malária elleni küzdelmet célzó Globális Alap felállításában, az ENSZ első terrorizmus-ellenes stratégiájának elfogadásában, illetve számos, békéltetést célzó diplomáciai kezdeményezésben (például Kelet-Timor függetlenné válása Indonéziától (1999), Izrael kivonulásának biztosítása Libanonból (2000)).

A jobb, békésebb világért folytatott kiemelkedő munkásságáért, az AIDS járvány, valamint a terrorizmus elleni harcban vállalt szerepvállalásáért 2001-ben az ENSZ-el együtt Nobel-Békedíjban részesült.

A közgazdász végzettségű Kofi Annan 1962-ben, 24 évesen csatlakozott az ENSZ-rendszerhez, először az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársaként. Később az ENSZ Afrikai Gazdasági Bizottságánál (UNECA, Addisz-Abeba, Etiópia), a II. ENSZ Készenléti Erőnél (UNEF II, Iszmáilija, Egyiptom), a Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) genfi hivatalában teljesített szolgálatot, majd számos  pozíciót töltött be az ENSZ New York-i központjában is. Főtitkárrá való kinevezését megelőzően az ENSZ békefenntartásért felelős főtitkár-helyettesi tisztet töltötte be.

A főtitkári tisztségből való távozását követően is résztvevője maradt a nemzetközi béke és biztonság, a jogállamiság, a fenntartható fejlődés és az emberi jogok kérdéskörét érintő párbeszédnek.