Magyar részvétel az ENSZ Közgyűlés 74. és 75. ülésszakán

Az ENSZ Közgyűlésének magas szintű hetére minden év szeptemberében New Yorkban kerül sor. A magas szintű hét általános vitáján, további eseményein és kísérőrendezvényein a tagállamok államfői, kormányfői, valamint miniszteri szinten vesznek részt. A közgyűlési időszakokhoz kapcsolódóan megemlíthető, hogy a magyar küldöttség tevékenységét minden évben a Magyar Közlönyben megjelenő irányelvek határozzák meg, melyek az egyes kérdéseket érintően egyfajta keretet is nyújtanak a hazai álláspontok becsatornázásához.

Ezen irányelveknek megfelelően vett részt Magyarország az ENSZ Közgyűlés 74. ülésszakának magas szintű hetén is, melynek általános vitáján, 2019. szeptember 26-án Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úr szólalt fel,  valamint a magas szintű hét margóján számos rendezvényen részt vett, tárgyalásokat folytatott az ENSZ valamennyi tagállamának képviselőivel. Az ENSZ Közgyűlés 74. ülésszaka alatt, az általános vita mellett olyan magas szintű eseményre is sor került, ahol hazánkat Áder János köztársasági elnök úr képviselte,  mint például a Klímacsúcstalálkozó, vagy a Közgyűlés égisze alatt, SDG Summit elnevezést viseltő, négyévente sorra kerülő Magas Szintű Politikai Fórum.

A koronavírus járványra való tekintettel, 2020 szeptemberében az ENSZ Közgyűlés 75. ülésszakának magas szintű hete rendkívüli módon, virtuális formában került megrendezésre, melyre az ENSZ fennállásának 75 éve alatt nem volt példa. Az őszi ülésszak kezdetén, 2020. szeptember 21-én megrendezésre került ENSZ fennállásának 75. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő ünnepi megemlékezés, valamint olyan magas szintű események, mint a Biodiverzitási Csúcstalálkozó, a Nők Helyzetével Foglalkozó Pekingi Akcióterv 25. évfordulója alkalmából tartandó magas szintű ülés, vagy a Nukleáris fegyverek teljes felszámolásáról szóló nemzetközi nap alkalmával összefüggő magasszintű megemlékezés. E rendkívüli hét során a tagállamok képviselői videoüzenet formájában tehették meg nemzeti felszólásaikat. Hazánk részéről a magas szintű hét általános vitáján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úr vett részt, míg a Biodiverzitási Csúcstalálkozó alkalmával Áder János Köztársasági elnök úr szólalt fel.

Menü

Főoldal

Navigáció