Az ENSZ fennállásának 75. évfordulója


Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2020-ban ünnepli megalakulásának 75. évfordulóját. A szervezet, amely mára a világ csaknem valamennyi független államát magában foglalja, 1945-ben azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse az államok közti együttműködést, illetve a nemzetközi béke és biztonság megteremtését. Az ENSZ ennek a kerek évfordulónak a megünneplése alkalmából számos nagyszabású eseménnyel készül az ENSZ Közgyűlés 74. és 75. ülésszaka során egyaránt.


A koronavírus járványra való tekintettel a 2020-as évben az ENSZ Közgyűlés 75. ülésszak magas szintű hete rendkívül módon, virtuális formában került megrendezésre.


Ezen felül például 2020. október 20. - 2021. április 10. között Dubaiban megrendezésre kerül a Világkiállítás, melyen várhatóan az ENSZ is saját pavilonnal vesz részt. A kiállításon október 24-én, az ENSZ alapításának napjáról felvonulással szeretnének megemlékezni, ahol a tagállamok nemzeti ruháikat bemutathatják, illetve más–más, az országukhoz kapcsolódó további kulturális elemeket is prezentálhatnak.


Az emlékévhez fűződően az ENSZ 2020 januárjában elindította az évfordulót előkészítő média és széleskörű közönség bevonását célzó kampányt is elindított, amelynek részletei a megemlékezésre készített https://www.un.org/un75 weboldalon elérhetők.


Menü

Főoldal

Navigáció